Alfréd
-2 °C
2 °C

Fellendülőben az online kereskedelem az unióban

2003.11.21. 16:03
Két-három év múlva az internet európai használóinak már több mint a fele fog a világhálón vásárolni, ezért egyre fontosabbá válik az elektronikus kereskedelemről szóló közösségi irányelv sikeres alkalmazása - állapította meg pénteken az Európai Bizottság.
A 2000-ben elfogadott uniós jogszabály a bizottság véleménye szerint máris jelentős és pozitív hatást gyakorol azzal, hogy az e-kereskedelemre is kiterjeszti az egységes belső piac egyik alapelvét, a szolgáltatások nyújtásának szabadságát. Az irányelv szilárd jogi kereteket teremtett az információs társadalommal kapcsolatos szolgáltatásokhoz, másrészt a meglévő nemzeti jogi szabályozás korszerűsítéséhez is hozzájárult, például a szerződések jogának területén - állapítja meg a jelentés.

Lemaradások a jogszabály alkalmazásában

A jelenlegi tagállamoknak tavaly januárig kellett átültetniük nemzeti jogrendszerükbe az irányelvet, s ezzel már csak három ország - Franciaország, Hollandia és Portugália - adós. A jövőre csatlakozó országok közül eddig öten - köztük Magyarország - teljesítették ezt a feladatot.

A bizottsági jelentés szerint a folytatódó műszaki fejlődés és az e-kereskedelem gyors bővülése miatt figyelemmel kell kísérni az irányelv alkalmazását. Felülvizsgálata egyelőre korai lenne, de minél több visszajelzést és gyakorlati tapasztalatot kell begyűjteni alkalmazásával kapcsolatban az egyéni felhasználóktól és a vállalatoktól.

A szerencsejáték egyelőre nem fér bele

Külön figyelmet igénylő új területként jelent meg az internetes szerencsejátékok és fogadások ügye, amelyre egyelőre nem terjed ki az irányelv hatálya. A bizottság szerint itt további intézkedésekre lehet szükség, mert ezek a szolgáltatások problémákat okozhatnak a belső piacon. Brüsszel jelenleg is egy sor panaszt vizsgál, amelyeket ilyen ügyekben nyújtottak be.

Az irányelvnek értelmében az információs szolgáltatásokra elvben annak a tagállamnak a jogi szabályozása érvényes, ahol a szolgáltatót bejegyezték. Ugyanakkor a szolgáltatásokat igénybe vevő magánfelhasználók vagy vállalatok szerinti tagállam csak az irányelvben meghatározott eljárásnak megfelelően és feltételek mellett korlátozhatja az ilyen szolgáltatások nyújtását.

Többszörösére nőhet az online vásárlások száma

Az unióban jelenleg becslések szerint 185 millióan kapcsolódnak rendszeresen a világhálóra, de az internet használata a magánszemélyek és a vállalatok körében egyaránt gyorsan terjed. A kiskereskedelmi forgalomnak egyelőre csak 1-2 százaléka bonyolódik elektronikus úton, de a növekedési kilátások itt is biztatóak. Tavaly például az on-line karácsonyi vásárlások értéke 86 százalékkal volt nagyobb, mint az előző évben, a magánszemélyek elektronikus vásárlásainak összértéke pedig a 2000. évi 10 milliárdról idén várhatóan 70 milliárd euróra nő.