Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

A máltai miniszterelnök az 'Év Európai Embere'

2003.12.04. 10:19
A máltai miniszterelnököt, Fenech Adamit tüntették ki egy brüsszeli lap által szervezett ünnepségen "Év Európai Embere" címmel. A d'Egmont palotában megrendezett ceremónián több kategóriában is osztottak díjakat.
A kitüntetéseket a brüsszeli European Voice napilap olvasóinak szavazatai alapján ítélték oda, szavazni interneten, vagy a lapból kivágott és a szerkesztőségbe visszaküldött szavazólapon lehetett. Fenech Adami díjáért többek között Tony Blair brit miniszterelnök, Javier Solana, az EU külügyi megbízottja és az olasz kormányfő, Silvio Berlusconi is versenyben volt.

Fenech Adami 1987 és 1996 között két ciklusban volt miniszterelnök, majd két ellenzékben töltött év után 1998 óta ismét ő áll a máltai kormány élén. Az általa levezényelt gazdasági reformok jelentősen hozzájárultak a szigetország gazdaságának fellendüléséhez a '90-es évek elején, ami lehetővé tette, hogy elvezesse Máltát az Európai Uniós csatalkozás kapujáig.

d'Estaing az "Év látnoka"

A lengyel európai ügyekkel foglalkozó miniszter, Danuta Hübner kapta az "Év államférfija" kitüntetést, Pascal Lamy az EU kereskedelmi biztosa pedig az "Év európai biztosa" címet vihette haza. Elmar Brok, az Európai Parlament külügyi bizottságának elnöke kapta az "Év képviselője" titulust, Valéry Giscard d'Estaing, az Európa jövőjével foglalkozó konvent vezetője lett az "Év látnoka".

Az ünnepségen kitüntették az amerikai védelmi minisztert, Donald Rumsfeldet az "Év nem-európai állampolgára" címmel, az európai parlament vezetője Pat Cox pedig az "Év kampányembere" elismerést kapta.

Az "Év Diplomatája" Javier Solana, az "Év vállalkozásvezetője" Michael O'Leary, a Ryanair ügyvezetője lett. Robert Fisk újságírót iraki tudósításaiért az "Év újságírója" titulussal honorálták.