Márta, Flóra
20 °C
33 °C

Brüsszel exporttilalommal fenyegetőzik

2004.03.05. 11:17
Az unió ellenőrei elsősorban magyar- és csehországi, illetve észtországi üzemekben találtak higiéniai hiányosságokat. Március közepén újra ellenőrzik a tíz csatlakozó országot.
Exporttilalmat és üzembezárásokat helyezett kilátásba az Európai Unióhoz csatlakozó kelet-európai országokban David Byrne, az Európai Bizottság egészségügyi és fogyasztóvédelmi kérdésekkel megbízott tagja az élelmiszeripari üzemek higiéniai hiányosságai miatt.

"Elsősorban a tejipari és a húsfeldolgozó üzemek nem felelnek meg az uniós előírásoknak" - mondta Byrne a Berliner Zeitung pénteki számában, aki arra is utalt, hogy az EU fogyasztóvédelmi előírásait idén május 1-jétől a tíz új tagországban is teljes körűen alkalmazni kell.

A német lap beszámol arról, hogy az unió ellenőrei legutóbbi körútjuk során elsősorban magyar- és csehországi, illetve észtországi tejüzemekben, és vágóhidakon állapítottak meg higiéniai hiányosságokat.

Byrne elmondta: a bizottság figyelemmel kíséri a fejleményeket, s szükség esetén megtiltja bizonyos élelmiszerek bevitelét egyes új tagországokból. A cikk szerint a csatlakozó országokban néha hiányosságok mutatkoznak a hatósági ellenőrzésben is.

Szanyi Tibor, David Byrne-nel találkozott

Szanyi Tibor, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium politikai államtitkára február 24-én, az EU-tagállamok és a csatlakozó országok mezőgazdasági minisztereinek tanácsülése után elmondta: Magyarország uniós felkészülését illetően az Európai Bizottság az agrárszektorban már nem lát olyan lényegi problémát, amelyet a jelenlegi lendülettel ne lehetne megoldani a csatlakozásig.

Szanyi Tibor kétoldalú megbeszélést folytatott David Byrne-nel. A magyar felkészülés előrehaladásával kapcsolatos bizottsági véleményt Byrne tolmácsolta, ösztönözve egyúttal Magyarországot, hogy a csatlakozásig hátralévő időben az utolsó simítások elvégzésekor se veszítsen lendületéből.

Az államtitkár tájékoztatta a biztost arról, hogy a bizottság tavaly novemberi megfigyelési jelentésének közzététele óta Magyarországon milyen intézkedések történtek az EU állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági normáinak teljesítése érdekében.

Ez volt az utolsó ilyen jellegű magas szintű találkozó azt megelőzően, hogy a bizottság március közepén értékelni fogja az idén csatlakozó tíz ország felkészülésének előrehaladását, egyúttal az első olyan megbeszélés, ahol Magyarország nem kapott tételes bírálatot Brüsszeltől - állapította meg az államtitkár.