Kristóf, Jakab
19 °C
34 °C

Ötven év lemaradásban a csatlakozó országok

2004.03.16. 11:51
Hiába nő kétszer gyorsabban a csatlakozó országok gazdasága az EU tagállamainál, az életszínvonal ötven év múlva egyenlítődhet ki - áll az Európai Gazdaságkutató Központ elemzésében. A kutatók szerint hosszú távon eltérő fejlődési sebességekre van szükség.
Ötven évbe is beletelhet, amíg az újonnan belépő kelet-európai EU-tagállamok életszínvonala eléri a nyugat-európai országokét - áll az Európai Gazdaságkutató Központ (EGK) márciusban megjelent tanulmányában. A mannheimi székhelyű szervezet előrejelzése a tavaly novemberben közzétett nemzetgazdasági mutatókon alapul.

Növelni kell a tempót

A csatlakozó országok GDP-je 1999-2003 között átlagosan évi három százalékkal nőtt - áll az EGK jelentésében. Ez ugyan átlagosan másfél százalékponttal magasabb az EU tagállamainak gazdasági növekedésénél, az eddigi elmaradás ledolgozása a másfél százalékos különbség megmaradását feltételezve ötven évig tarthat. Az újonnan csatlakozó államok GDP-je 47 százaléka a tagállamokénak.

"Ezek a különbségek rávilágítanak arra, hogy a jövedelmek és az életszínvonal kiegyenlítéséhez hosszú időn át eltérő fejlődési sebességekre van szükség az EU-n belül" - áll az EGK jelentésében.

A mannheimi intézet jelentése szerint az elmúlt öt évben a balti államokban nőtt a leggyorsabban a GDP, az éllovas Lettországban átlagosan évi 5,8 százalék volt a gyarapodás. A csatlakozók között Csehország a sereghajtó, az európai átlagot alig 0,7 százalékkal meghaladó 2,2 százalékkal.