Valér
2 °C
8 °C

Előzenekar lett Orbánból

2004.05.09. 18:59
A Városligetben vasárnap délután megkezdte EU-választási kampányát a Fidesz. Orbán Viktor még emlékszik, hogyan kell Népszabadságot olvasni, Schmitt Pál nem merte felvenni a címeres melegítőt, bezzeg Kovács László baseballsapkájából nem lett botrány, Martonyi szkeptikus, de bízik a jövőben. Orbán beszédét sem az MSZP, sem az MDF nem értette magára.
Fotók: Barakonyi Szabolcs
"Ez direkte. Ide a rozsdás bökőt" - mondja a 75-ösön egy polgári hölgy, miután a trolibuszvezető bemondja, hogy futóverseny miatt terelőúton jár a troli. Saccra szállunk le két megálló múlva, ahol egy Rám ne haragudjatok, én nem rájuk szavaztam pólót viselő középkorú urat követünk. A pólónak különben előnye, hogy a semleges morgolódok is nyugodtan viselhetik, hiszen semmilyen szimbólum, pártjelvény, zászló nincs rajta. A négyévenkénti szavazások eredményét elnézve az ország nagyobb része hordhatná a ruhadarabot.

Szimatunk cserben hagy. A férfi a tűzoltómajálisra tart, ahol csak annyi időnk van, hogy rögzítsük: megszeppent kisfiú bömböl egy lánglovag karjában.

Arató méltó társ

"Ahogy a fiam is mondja: hajrá, magyaok! Hajrá, Magyarország!" - nyit Philip, majd felhívja a figyelmet valamire a közönség bal oldalán, de kijavítja magát: "Úgy szalonképesebb, hogy tőlem jobbra". A hírtévés humornak igenis van létjogosultságra, mert harsány kacaj a válasz. A színpadot a remek jazz zenész Kathy Horváth Lajos és barátai veszik át, feladva a leckét az utóbbi időben csupán Charlieval villantó szociknak. Arató András azért még mindig méltó társa Philipnek.

Martonyi János volt külügyminiszter megállapítja a tényt: bent vagyunk Európában. Nincs üdvrivalgás, uniós zászlók sem lobognak, mert csak elvétve van belőlük egy-kettő. Igaza lehetett Villányi Lászlónak, az isaszegi Fidesz alelnökének, aki egy hete a majálisukon úgy nyilatkozott: náluk tudatosan van háttérbe szorítva Európa, mert ezen a csatlakozáson nincs mit ünnepelni. Martonyi óvatos: az unió sikertörténet és a válságok története. Inkább a jövőről beszél: ha vállaljuk nemzeti jelképeinket, mint Schmitt Pál barátom a nemzeti címerünket (nagy taps), akkor higgyétek el, könnyebb lesz Európát is vállalni.

Kevésbé szkeptikus

Bugár Béla, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának elnöke bármit mondhat, a tömeg hősként ünnepli, mert március 15-én nem vette át Medgyessy Péter kormányfőtől a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykereszt fokozatát. Martonyinál jóval nagyobb tapsot zsebelhet be, beszéde azonban kevésbé szkeptikus, mint a volt külügyminiszteré. "Az EU-csatlakozást követően újból szabadon lehetünk együtt" - mondja, bár azt fájlalja, hogy a Szlovákiában és Szlovéniában élő magyarokon kívül más határon túliak most nem csatlakozhattak.

Önök is ismerik?

"Ismerek egy budapesti családot, mondja Philip, ahol az ötödik gyermek van megszületőben. Önök is ismerik ezt a családot?" - kérdezi a konferanszié. "Viktor, Viktor" - válaszol a közönség. Orbán alaposan feladja a leckét az Index tömegszámláló szakcsoportjának, amely hajlamos volt arra az álláspontra helyezkedni, hogy két-háromezren lehetnek jelen a Kós Károly sétányon. Erre mit hallunk: "Holnap majd olvashatjuk a lapokban, hogy két-háromezren voltunk".

A volt kormányfő magát egyszemélyes zenekarhoz hasonlítja, aki a közönség figyelmébe ajánl egy kiváló sportembert, egy páratlan barátot, vagyis Schmitt Pált. "Olyan hazaszerető, derék magyar emberek legyenek Brüsszelben, akiknek még véletlenül se jut eszükbe elrejteni a magyar szimbólumokat a határon." És az örök téma: gázáremelés, valamint a vívmányok elvétele, csúnya MSZP. Hiába tagadja például a kormány, hogy újabb megszigorító intézkedések lesznek, "emlékszünk mi még arra, hogyan kell a Népszabadságot olvasni".

Lazán levendégmunkásoz

A még vívódó jobboldali szavazóknak is mankót nyújtott: "Nem érdemes olyan közéleti szereplőket támogatni, ahol a kétsége is felmerül annak, hogy elérik-e a törvényben előírt küszöböt." És dacosan hozzáteszi: "Nem baj, ha valakinek Grósz Károly jut rólunk az eszébe. Legyünk udvariasak, akármilyen nyulak is repüljenek felénk a kalapból." Nem lennénk Dávid Ibolya helyében. És Ron Werberében sem, akit lazán levendégmunkásoz, és kikéri magának, hogy az MSZP-sek akarnak jó reggelt és jó éjszakát köszönni a magyar választóknak. Reggel a gyermekeink, éjjel a feleségünk köszönjön, javasolja a volt kormányfő.

Schmitt Pál a délután hőse, bár még meg sem jelent. Folyamatosan a szónokok és a hallgatók szájára kerül a neve, miután a héten a címeres melegítős óriásplakátjáért folyamatosan támadták a kormánypártok.

Még Philip is megvédi, ügyet sem vetve az ősi mondásra: Védjen meg téged a Rákay Philip. Schmitt jó választ adhatott volna a támadásokra, ha a kampánygyűlésen is a címeres melegítőben jelenik meg, Kovács László két hétig meg se tudott volna szólalni. (Neki különösen nincs mit listavezetőtársa szemére vetni. Egy szombati debreceni rendezvényen baseballsapkában fényképeztette magát, a bolsevista Magyar Baseball-szövetség bezzeg nem tiltakozott, pedig lett volna miért.)

"Húsz éve nem hittük", "kihívás", "kultúra", hogy csak néhány vezérfonalat említsünk a beszédből, majd elsiettünk. A kamufutóverseny véget ért, a 75-ös ismét eredeti útvonalán járt.

Nem vették magukra - az MSZP és az MDF reakciója
Olyan jobboldali belügynek tartja Nyakó Isvtán Orbán beszédét, amelybe a szocialisták nem kivánnak beleszólni, reagált a Fidesz-MPSZ kampánynyitó gyűlésére Nyakó István, az MSZP szóvivője, aki szerint Orbán "a jobboldali szavazókat akarja lenyúlni". A politikus szerint a Fidesz kampány már a kampánynyitóra kifulladt, mint fogalmazott: "A termelési beszámolókkal tarkított petíciós lufi kidurrant, a címeres Schmitt Pál-os posztereket két hete a tavaszi eső veri"

A kimondatlanul megszólított Dávid Ibolya nem érezte úgy, hogy Orbán az MDF-re célzott volna, derült ki az MDF-elnök reakciójából: Orbán Viktor "nem azt az értékrendet, nem azt a választópolgári réteget célozta meg, amely az MDF számára 15 éve következetes jobboldali, elkötelezett, keresztény, modern, európai konzervatív gondolkodású".

"Nem hiszem, hogy Orbán Viktor, a Fidesz elnöke olyat mondott, hogy a Fidesz támogatói türelemmel viseljék a kalapok alól érkező nyilakat is" - fogalmazott az MDF elnöke. (forrás: MTI)