Géza
-11 °C
-4 °C

Végleges a Fidesz EP-listája

2003.11.29. 15:29
Schmitt Pál, Szájer József, Surján László, Schöpflin György, Barsiné Pataky Etelka - ez az öt politikus áll a Fidesz Európai Parlamenti választási listájának első öt helyén. A döntésre azért volt szükség, hogy a párt minél hamarabb megkezdjék a választási felkészülést.
A Fidesz országos választmánya véglegesítette az európai parlamenti választások pártlistájának első 18 helyét - hangzott el a választmány szombati tanácskozását követő sajtótájékoztatón. A Szabad Európa listát Schmitt Pál, a Fidesz alelnöke vezeti, őt Szájer József, Surján László, Schöpflin György, Barsiné Pataky Etelka, Gyürk András, Becsey Zsolt, Járóka Lívia, Glattfelder Béla, Őry Csaba, Pálfi István, Gál Kinga, Rákossy Balázs, Bernáth Ildikó, Szemerkényi Réka, Frivaldszky Gáspár, Tóth Edina és Bagó Zoltán követi. Szájer József hangsúlyozta, hogy a pártok közül a Fidesz elsőként véglegesítette a listán szereplő első 18 politikust. Mint mondta: ennek az az oka, hogy minél hamarabb megkezdjék a választási felkészülést. Szavai szerint a lista összeállításakor sok szempontot érvényesítettek.

Az egyik jellemző szempontnak nevezte a kisebbségek és a kisebbségi jogok képviseletét. A lista ötödik helyén Járóka Lívia romapolitikus szerepel, aki tagja a Lungo Dromnak. Mint Szájer József fogalmazott: a lista összeállításánál annak a szempontnak is igyekeztek megfelelni, hogy a Fidesz szövetséggé alakult, így a jelöltek között a partnerszervezetek képviselői is helyet kaptak.

Szájer József nagyon fontosnak nevezte, hogy a Fidesz európai parlamenti képviselői az Európai Parlamentben a nemzeti érdekeknek minél szélesebb körben megfeleljenek. Ezért - mint mondta - minden olyan területre, amely Magyarország nemzeti érdeke szempontjából kiemelkedő, igyekeztek szakpolitikust jelölni.