Anna, Anikó, Panka
21 °C
34 °C

Fischer már nem akar megosztott Európát

2004.03.01. 15:37
Félresikerültnek tartja saját, a kétsebességes Európára vonatkozó javaslatát Joschka Fischer. A német külügyminiszter szerint csak átmeneti lehet az az állapot, hogy az EU tagállamai nem integrálódnak azonos szinten.
"Passzé" - ismerte el a kétsebességes Európa gondolatáról a Berliner Zeitungnak nyilatkozva Joschka Fischer. A német külügyminiszter visszakozása az EU tagállamainak két részre osztásáról már csak azért is kiemelkedő, mert a gondolatot ő maga hirdette meg 2000-ben a Humboldt egyetemen elmondott beszédében.

Az unió alkotmánya - főként a lakossági arányokat jobban figyelembe vevő szavazati rend - körüli vitában Gerhard Schröder német kancellár is a kétsebességes Európa, azaz a szorosabban együttműködő Németország és Franciaország lehetőségével zsarolt.

"Az integrálódás sebessége országonként változó. Ezt nem akarjuk, éppen ezért ez az állapot csak átmenetinek tekinthető" - vetette el a berlini napilapnak adott interjújában korábbi ötletét Fischer.

Fischer a 2001 szeptember 11-i támadások utóhatásaival indokolta véleménye megváltozását. A terrortámadások miatt Európának nagyobb szerepet kell vállalnia a globalizáció formálásában - mondta Fischer, aki ezért Törökország felvételét is támogatja. Fischer véleményének markáns megváltozása valószínűleg örömmel tölti majd el az alkotmány körüli vita elsimításán dolgozó ír elnökséget - írja az euobserver.com.