Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

’Melankolikus élmény’ a magyar fotósorozat

2005.10.05. 07:53
Kapcsolódók (1)
Párizsban megnyílt az a tárlat, melynek képeit híres fotóriporterek készítették az újonnan csatlakozott EU-tagokról. Az MTI párizsi tudósítója szerint „sajátosan melankolikus élményt” nyújtanak a kiállítás magyar képei. Patrick Zachmann többek között krumpliszedő asszonyokról, a pesti villamosról, istentiszteletre siető zsidó családokról készített fotókat.

Franciaország egyik legjelentősebb fotóügynökségének, a Magnumnak tíz fotóriportere, miután egy-egy hónapot töltött el a tíz, újonnan csatlakozott EU-tagországban, szabadon választott témák alapján mutatja be a párizsi Pompidou Központ Euro Visions című kiállításán a közép-kelet-európai országokról, valamint Ciprusról és Máltáról alkotott fotóportréit.

#alt#
További képek itt
fotó: Magnum

A tárlat célja a túl szisztematikus és illuzórikus megközelítés helyett a fotóművészek személyes látásmódjával bemutatni az adott országokat - ehhez egyéb médiumokat, film-, videó- és szövegrészleteket is felhasználtak. Így a fotósok kedvenc témáiknak megfelelően a szubjektív látószögön keresztül egyfajta önarcképet is adnak önmagukról attól függően, hogy mi is érdekelte őket a felfedezendő országban.

Magyarországot az 1955-ben született Patrick Zachmann fotóművész mutatja be, aki korábban soha nem járt a kelet-európai országban, de - Brassait példaképének tekintve - régóta szerette volna megismerni. Az országot egy 1956 óta Franciaországban élő magyar emigránson keresztül fedezte fel, akivel elutazása előtt hosszú beszélgetéseket folytatott. Választása Bíró Ádám művészeti könyvkiadóra esett, aki 15 évesen hagyta el Budapestet. Az ő emlékei nyomában indult el Zachmann Magyarországra, hogy a párizsi magyar kiadó kamaszkoráról szóló elbeszélései alapján építse fel önmaga számára fotókon keresztül a kortárs Magyarországot.

Zachmann a Magyarországon töltött egy hónap alatt 43, nagy többségében fekete-fehér, különböző formájú fotót készített, ezeket négy csoportban állította ki. A tárlaton a fotók előtt elhelyezett négy multimédiás asztalon a látogatók fülhallgatókon hallhatják Bíró Ádám hangját, amint gyerekkoráról mesél, illetve egy színésznőt, aki a magyar emigráns elbeszéléseiből olvas fel.

Az ötven éve őrzött kamaszemlékek újjáélesztése a kortárs magyar tájakról és utcákról készített művészfotókon - krumpliszedő asszonyoktól a pesti villamoson át istentiszteletre siető belvárosi zsidó családokig - sajátosan melankolikus és mély élményt hagy a látogatóban. A kiállítás október 15-ig látható a francia fővárosban.