Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vilma
-1 °C
3 °C

Francia-német államszövetség készül?

2003.11.13. 15:20
Monarchisztikus ábrándokat dédelget Franciaország és Németország. Az unió két legerősebb állama az Independent szerint közös védelem-, gazdaság- és külpolitikát folytatna, dominanciája fenntartása érdekében. Egyesülésről azonban még nincs szó.
Franciaország és Németország uniójának lehetőségeit vizsgálja Párizs és Berlin - írja az Independent. A brit napilap értesülései szerint az évszázadokon át ellenséges, negyven éve azonban örök barátsági szerződést kötő ország védelmi-, gazdasági-, oktatás- és külpolitikáját hangolná össze teljes egészében.

Két állam maradna

Szó sincs azonban a két ország teljes egyesítéséről - írja az Independent. A két országnak továbbra is saját kormánya, államfője lenne, és külön parlamenteket is választanának. A közösen kialakított kül- és biztonságpolitika azonban lehetővé tenné, hogy a francia-német tengely a huszonöt tagúra bővült unióban is megtartsa vezető szerepét. "A német-francia unió olyan szerencsejáték, amin nem bukhatunk" - nyilatkozta a felvetésről Dominique Villepin francia külügyminiszter, a szövetség egyik legnagyobb támogatója a Le Monde-nak.

A szövetségkötés tervének kiszivárogtatása egyszerű napi politikai célokat is szolgálhat - véli az Independent. A lap elemzése szerint így a németek és a franciák erősebben képviselhetik érdekeiket az EU új alkotmányának megfogalmazásakor.

Feléledhet a brit paranoia

A szövetségkötés ugyanakkor jelentős bizonytalanságot is okozhat. Nagy-Britannia joggal érezhetné kiszorítottnak magát a döntéshozatali mechanizmusból - ez jelentősen megerősíthetné az európai szuperállamtól rettegő brit euroszkeptikusokat.

Az Independent szerint ugyanakkor elképzelhető, hogy a francia-német szövetség pozitívan hathat a brit EU-párti politikusok kommunikációjára - hiszen azt is bizonyíthatja, hogy az EU sohasem lesz olyan szinten szervezett szövetségi állam, mint például az Egyesült Államok.

Nem állnak készen

Az ötlet egyelőre nem túl népszerű a két országban. Bár Scröder és Chirac is támogatja, Cristoph Bertram, az SWP nevű berlini politikai kutatóközpont szakértője szerint a politikai elitet és a közvéleményt még nem sikerült meggyőzni.

Hasonlóan nyilatkozott a Le Monde-nak Pascal Lamy, az EU egyik francia biztosa. Bár véleménye szerint egy erősebb német-francia szövetség megoldást jelenthetne az EU huszonöt taggal már okszerűen akadozóbbá váló működésére, a két ország "még nem áll készen" a szövetségkötésre.