Gerzson
-3 °C
2 °C

Egyre több francia ellenzi az EU-alkotmányt

2005.03.26. 13:03
Az EU alkotmányt ellenző francia polgárok egyre többen vannak: már 55 százalék a francia "non" az EU-alkotmányra egy március 23-án, 856 fős mintával készült felmérés szerint. Az adatok azt is mutatják, hogy nő azoknak a tábora, akik részt kívánnak venni a referendumon.

A Le Figaro szombati számában megjelent hír szerint a biztosan urnához járuló franciák 55 százaléka nemmel fog szavazni az EU Alkotmányos Szerződéséről a május 29-i referendumon. A felmérés március 23-án, 856 fős mintával készült.

Az EU alkotmányt ellenző francia polgárok aránya egyre növekvő: a március 16-17-i méréskor 51 százalékuk, március 18-19-én a megkérdezettek 52 százaléka, március 23-án már 55 százalék válaszolt úgy, hogy "nem" szavazatot fog leadni.

Az adatok azt is mutatják, hogy nő azoknak a tábora, akik részt kívánnak venni a referendumon; már kisebbségben vannak azok, akik nem mennek el szavazni. A választók számának és a nemleges szavazatok arányának együttes növekedése az elemzések szerint jobboldali erősödést jelez: a részletes mutatók szerint a március 16-17-i közvélemény-kutatás óta nőtt a kormányzó jobboldali UMP-szimpatizánsok aktivitása, és ezzel 8 százalékkal a jobboldali elutasító szavazatok aránya.

A szocialista szimpatizánsok elutasító válasza az egy héttel korábbi 59 százalékról 54-re csökkent. A felmérés szerint az alkotmánnyal szembeni szavazatok többsége protest-válasz: 31 százalék Törökország uniós csatlakozása ellen tiltakozik ily módon, húsz százalék pedig Jacques Chirac köztársasági elnököt és Jean-Pierre Raffarin miniszterelnököt akarja büntetni. Szociálisan érzékenyebb Európát szeretne tiltakozó szavazatával elérni a megkérdezettek 29 százaléka.