Anna, Anikó, Panka
19 °C
35 °C

Két évre lezárja munkaerőpiacát Franciaország

2004.03.11. 13:18
Hiába nem tudnak betölteni százezer magas szakképzettséget igénylő állást, a francia kormány két évig korlátozza az újonnan csatlakozók munkavállalását. Az intézkedéseket a francia szakszervezetek félelmei indokolják, a munkások a körülmények rosszabbodásától tartanak.
Két év után engedélyez szabad munkavállalást az újonnan csatlakozó országok polgárainak Franciaország, pedig szakképzett munkaerőre már most is szükség lenne - írja a Liberation című francia lap. A kormány intézkedéseit a francia munkavállalók félelmei indokolják, a szakszervezetek félelmei szerint a jelentős számú álláskereső miatt romolhatnak a munkakörülmények - írja a francia lap.

A lap értesülései szerint a csatlakozó országok polgárai csak akkor vállalhatnak munkát Franciaországban, ha az állás betöltésére nincs francia jelentkező.

Lusta hatóságok

A magas - 9,7 százalékos - franciaországi munkanélküliség miatt nem sok lehetőség kínálkozik a külföldi munkakeresők számára, s ez különösen a szakképzetlen munkaerőre vonatkozik. Csökkenti esélyüket az is, hogy a közigazgatási hatóságok nem sietnek munkavállalási engedélyt kiadni külföldieknek - írja a Liberation.

Százezer betöltetlen állás

Az érvényben lévő szabályt, illetve gyakorlatot a speciálisan képzett munkaerő esetében lehetne módosítani, egyes szakmák ugyanis, elsősorban az idegenforgalom, a mezőgazdasági vállalkozások és a nagy építőipari szakmák a szabad munkaerő-vándorlás jogának azonnal megadását sürgetik.

Ezeken a területeken évek óta gondok vannak a magas szakképzettséget igénylő álláshelyek betöltésével. A munkaügyi minisztérium adatai szerint közel százezer munkahely áll üresen alkalmas jelölt hiányában. Ennek dacára ezeken a szakterülteken sem tervezik a kétéves türelemi idő módosítását - írja a francia napilap.