Piroska
-1 °C
5 °C

Bírsággal fenyegetik a franciákat

2003.10.01. 13:17
Pedro Solbes, az EU gazdasági ügyekért felelős biztosa kész bírságot kiszabni Franciaországra, mert a francia költségvetési deficit már harmadik éve meghaladja a GDP három százalékát. Ezzel Párizs megsérti az eurózónának a maastrichti szerződésben lefektetett működési szabályait.
Solbes tegnap úgy nyilatkozott az Európai Parlamentben, hogy nincs ínyére a szankcionálás, de ha eljön az ideje, az Európai Bizottság kész meghozni a büntetőintézkedéseket, ami több milliárd eurós bírságot jelentene a francia államnak.

Az unió október 3-ig adott időt Párizsnak arra, hogy áttekintse a költségvetési hiány csökkentésének lehetőségeit, és az előírt három százalék alá szorítsa a deficitet. A franciák azonban már két éve küszködnek ezzel a feladattal, és a szakértők szerint a megoldás is sikerülhet 2005-nél korábban.

A határidő lejárta után az Európai Bizottság és az Európai Tanács határozza meg a hiány csökentéséhez szükséges konkrét lépéseket, amelyek végrehajtásához újabb, néhány hónapos határidőt kaphat a francia kormány. Ha ez sem vezet sikerre, akkor a bizottság kiszabhatja a bírságot.

A kicsik teljes erőből

Az ügy megosztja a közösség kis és nagy tagállamait, mivel a nagyok, különösen a szintén nehéz gazdasági helyzetben levő Németország, szeretnék elérni, hogy a franciák valahogy megússzák a büntetést. Ezzel szemben a kisebb államok teljes erőből támogatják a vonatkozó szabályok betartatását.

Párizs a szorongató helyzet ellenére még megúszhatja a bírságot, ha a Bizottság figyelembe vesz bizonyos "speciális körülményeket", de ezeket Solbes nem volt hajlandó részletesen körülírni, mivel még további vita tárgyát képezik a bizottságban. Csak annyit árult el, hogy az ügyben van lehetőség kompromisszumra, de az eurózónát szabályozó egyzményben lefektetett szabályokon semmilyen körülmények között sem hajlandó enyhíteni. Szerinte az egyezmény úgy jó, ahogy van, és nincs alternatívája: "ha már született egy megegyezés, akkor azt be kell tartani".