Auguszta
-4 °C
2 °C

Felmentés a stabilitási paktum megszegőinek

2003.11.25. 11:37
Az uniós pénzügyminiszterek tanácsa felmentette Németországot és Franciaországot az eurózónát szabályozó stabilitási paktum alól. Egyes értékelések szerint az egyezmény végét jelenti a testület döntése, hogy felfüggesztik a fegyelmi eljárást az államháztartási hiány tartós túllépése miatt.
A döntést kedd hajnalig húzódó maratoni vita során hozta meg a testület. Németország és Franciaország államháztartásának hiánya jövőre már harmadszor lépi túl az euróövezetben megengedett szintet, ami a GDP 3 százaléka.

Haladék a gazdasági növekedés érdekében

Az unió előírhatott volna radikális lépéseket a két ország számára a deficit csökkentésére, de ultimátum helyett haladékot kaptak: csupán azt kell vállalniuk, hogy 2005-re szorítják le a hiányt az előírt szintre. Az MTI beszámolója szerint a testület elfogadta azt is, hogy az Európia Bizottság által korábban javasoltnál kidebb ütemben csökentsék a hiányt jövőre. A német és francia kormány arra hivatkozva kérte ezt, hogy a szigorú intézkedések derékba törnék a kezdődő gazdasági föllendülést.

Eredménytelen vita

Az Európai Bizottságot képviselő Pedro Solbes pénzügyi biztos az EU Observer.com beszámolója szerint lényegében semmiben nem értett egyet a tanácsot vezető Giulio Tremonti olasz pénzügyminiszterrel. Solbes a potál beszámolója szerint úgy nyilatkozott, hogy elhibázott lépés volt a paktum szabályait alárendelni egyes tagállamok érdekeinek.

Mivel a bizottság elégedetlen a döntéssel, továbbra is kitart a paktum alkalmazása mellett, és fenntartja a jogot, hogy megvizsgálja a döntés következményeit, és elhatározza, hogy milyen intézkedéseket tegyen.

A pénzügyminiszteri tanácson belül egyes tagállamok is összekülönbözek a döntéssel kapcsolatban, mivel Ausztria, Hollandia, Finnország és Spanyolország a végsőkig kitartott volna a fegyelmi eljárás mellett, de a többség leszavazta őket.

A stabilitási paktum vége?

Az EU Observer.com úgy értékelte a tanács döntését, hogy azzal az utolsó szöget ütötték a stabilitási egyezmény koporsójába. A finn pénzügyminiszter az MTI beszámolója szerint még nem látja ilyen súlyosnak a helyezetet. "Egyelőre nem világos, hogy a német és a francia fegyelmi eljárás felfüggesztése egyszersmind a stabilitási paktum felfüggesztését is jelenti-e. A jövő majd megmondja, mi a helyzet a paktummal, egyelőre nem tudjuk." - mondta Antti Kalliomaki Brüsszelben a tanácskozásról.