Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

Franciaország hamarabb megnyithatja munkaerőpiacát

2004.09.10. 10:56
Felülbírálhatja a csatlakozási tárgyalásokon képviselt, a munkaerő szabad mozgását hét évre korlátozó álláspontját Franciaország. Az elmúlt fél év tapasztalatai alapján elmaradt az újonnan csatlakozók rohama, miközben számos területen szükség lenne az olcsó munkaerőre.
A tervezetnél korábban nyitná meg munkaerőpiacát az újonnan csatlakozott országok polgárai előtt Franciaország, jelentette a Rzeczpospolita című lengyel napilap, francia diplomatákra hivatkozva. A lengyel gazdasági miniszterhelyettes értesülései szerint más EU-tagok is hasonló lépéseket terveznek.

Keresik a munkaerőt

A franciák előbb a szezonális munkavállalók előtt nyitnák meg piacukat, majd 2006 közepétől tartós foglalkoztatást is engedélyeznének. A francia vezetés mindenekelőtt a hiányszakmákban, a szállodai és az idegenforgalmi iparban, az orvosokat, nővéreket érintően tenné lehetővé.

Franciaország a csatlakozási tárgyalások során, Németországhoz és Ausztriához hasonlóan a munkaerő szabad áramlásának hétéves, átmeneti korlátozása mellett érvelt. Az unió tagállamai közül csak Írország, Nagy-Britannia és Svédország nyitotta meg korlátlanul minkaerőpiacát a csatlakozók előtt.

Elmaradt a roham

Az elmúlt fél év tapasztalatai alapján a korlátozással csak annyit lehetett elérni, hogy az olcsóbb munkaerőre vágyó vállalatok az új tagországokba vitték termelésüket. Hamisnak bizonyultak a korábbi félelmek a keleti munkavállalók rohamáról is, hiszen a május 1-jei csatlakozás óta mintegy 11 ezer lengyel talált munkát Írországban és ennél kevesebb Nagy Britanniában főként a szállodaiparban, a mezőgazdaságban és az építőiparban.