Árpád
-2 °C
3 °C

Franciaország hamarabb megnyithatja munkaerőpiacát

2004.09.10. 10:56
Felülbírálhatja a csatlakozási tárgyalásokon képviselt, a munkaerő szabad mozgását hét évre korlátozó álláspontját Franciaország. Az elmúlt fél év tapasztalatai alapján elmaradt az újonnan csatlakozók rohama, miközben számos területen szükség lenne az olcsó munkaerőre.
A tervezetnél korábban nyitná meg munkaerőpiacát az újonnan csatlakozott országok polgárai előtt Franciaország, jelentette a Rzeczpospolita című lengyel napilap, francia diplomatákra hivatkozva. A lengyel gazdasági miniszterhelyettes értesülései szerint más EU-tagok is hasonló lépéseket terveznek.

Keresik a munkaerőt

A franciák előbb a szezonális munkavállalók előtt nyitnák meg piacukat, majd 2006 közepétől tartós foglalkoztatást is engedélyeznének. A francia vezetés mindenekelőtt a hiányszakmákban, a szállodai és az idegenforgalmi iparban, az orvosokat, nővéreket érintően tenné lehetővé.

Franciaország a csatlakozási tárgyalások során, Németországhoz és Ausztriához hasonlóan a munkaerő szabad áramlásának hétéves, átmeneti korlátozása mellett érvelt. Az unió tagállamai közül csak Írország, Nagy-Britannia és Svédország nyitotta meg korlátlanul minkaerőpiacát a csatlakozók előtt.

Elmaradt a roham

Az elmúlt fél év tapasztalatai alapján a korlátozással csak annyit lehetett elérni, hogy az olcsóbb munkaerőre vágyó vállalatok az új tagországokba vitték termelésüket. Hamisnak bizonyultak a korábbi félelmek a keleti munkavállalók rohamáról is, hiszen a május 1-jei csatlakozás óta mintegy 11 ezer lengyel talált munkát Írországban és ennél kevesebb Nagy Britanniában főként a szállodaiparban, a mezőgazdaságban és az építőiparban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?