Ágnes
-1 °C
2 °C

Intenzív egyeztetések Kovács sorsáról

2004.10.29. 12:51
Az Európai Bizottság új elnöke pénteken Rómában tárgyalt a magyar miniszterelnökkel az Európai Bizottság összetételével kapcsolatban, a magyar jelölttel, Kovács Lászlóval összefüggésben csak abban állapodtak meg, hogy egyeztetnek a kérdésről. Közben egyre többen vélik úgy, hogy az Európai Bizottság új elnökének több biztosjelölt személyét meg kell változtatnia. Egyre azt is valószínűnek tartják, hogy a változások Kovács Lászlót is érintik.
Továbbra sem dőlt el, hogy José Manuel Barroso, az Európai Bizottság leendő elnöke együtt akar-e dolgozni Kovács Lászlóval, akit Magyarország jelölt ez egyik EU-biztosi posztra. László Boglár kormányszóvivő az Index érdeklődésére péntek délután elmondta, Barroso pénteken Rómában rövid konzultációt folytatott Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel, akivel csak abban állapodtak meg, hogy a kérdésről a következő napokban intenzív egyeztetést fognak folyatni. "A jövő hétre várhatóan tisztább lesz a kép" - fogalmazott a szóvivő.

Időközben egyre többen azt feltételezik, hogy a változások több személyt, köztük Kovács Lászlót is érinthetik. A Financial Times szerint José Manuel Barroso, az EU-bizottság következő elnöke három-öt biztosjelölt, köztük a magyar visszahívását vagy más posztra jelölését fogja. A liberális brit üzleti napilap szerint az erősen vitatott olasz jelölt után Kovács László posztját fenyegeti a legnagyobb veszély.

Áthelyezések, vagy leváltások

Jövő keddtől már nem Kovács a miniszter
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök pénteken levélben kezdeményezte Mádl Ferenc köztársasági elnöknél Kovács László felmentését külügyminiszteri tisztségéből. Az eddigi kijelölt külügyminiszter, Somogyi Ferenc az Országgyűlés Európai Integrációs Ügyek Bizottságának és Külügyi Bizottságának támogatásával 2004. november 2-án leteszi a külügyminiszteri esküt az Országgyűlés előtt.
A napilap forrás megnevezése nélkül közölt értesülése szerint a portugál EU-elnök "a legnagyobb nyomást" Silvio Berlusconi olasz kormányfőre fogja gyakorolni Rocco Buttiglione, a homoszexualitással és a nők társadalmi szerepével kapcsolatos nézetei miatt súlyosan bírált, európai parlamenti szakbizottsági meghallgatása után el is utasított olasz biztosjelölt visszaléptetése érdekében.

Barroso azonban a Financial Times szerint a magyar, a dán, a lett és a holland miniszterelnökkel is azt fogja közölni a színfalak mögötti egyeztetések során, hogy jelöltjüket vagy más posztra kell áthelyezni, vagy új jelölttel kell felváltani.

Nem csak egy poszton lesz változás

A bizottsági elnök már előző nap, a BBC rádiónak adott interjúban is azt mondta: az Európai Parlament "világos üzenete" az, hogy nem elegendő egyetlen módosítás a bizottság összetételében, és "valószínűsíthető is", hogy nem csupán egy bizottsági poszton lesz változtatás. Barroso mindazonáltal nem tett utalást sem arra, hogy mely posztokon tart szükségesnek jelöltváltást.

Schmitt Pál: a kormány állítson új EU-biztost!
Új magyar EU-biztos jelölését szorgalmazta Schmitt Pál, az Európai Néppárt magyar delegációjának elnöke, a Fidesz alelnöke. "A kormány új biztos jelölésével állítsa helyre Magyarország megtépázott nemzetközi tekintélyét" - jelentette ki Schmitt Pál. Az európai parlamenti képviselő a delegáció véleményét tolmácsolva arra szólította fel Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, hogy ragadja meg a lehetőséget, s "mentse, ami ebben a helyzetben még menthető". Mint a politikus felidézte, José Manuel Barroso az EU-bizottság következő elnöke úgy döntött, hogy visszavonja az új testület tagjainak jelölését. Több olyan jelölt neve felvetődött, akiket a parlament az előzetes meghallgatások alapján nem támogatott, sajnos köztük az energiaügyekért felelős biztos posztjára jelölt magyar Kovács László neve is - tette hozzá. "Magyarország pellengérre állítása a kormány szégyene" - jelentette ki a fideszes politikus, hozzátéve, hogy a kormány előzőleg nem egyeztetett, "önhatalmúlag döntött" a jelölt személyéről.
A pénteki Financial Times szerint Franciaország és Németország támogatja, hogy Barroso az olasz jelölt mellett más változtatásokat is végrehajtson a bizottságban. A brit lap szerint az energetikai biztosi tisztségre jelölt Kovács László posztját fenyegeti a legnagyobb veszély, miután az Európai Parlament tagjai megkérdőjelezték hozzáértését.

Az EU-alkotmány aláírásának római ceremóniáján is foglalkoznak az Európai Bizottság összetételével. Az eseményen részt vesz az összes tagállam vezetője, akikkel Barroso közli majd az új bizottsággal kapcsolatos elképzeléseit.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök - aki szintén részt vesz az ünnepségen - csütörtökön kijelentette, Magyarországnak egyetlen érvényes biztosjelöltje van: Kovács László. Ugyankkor többen - köztük az európai Parlament szocialista frakcióvezetője is - kilátásba helyezték a szocialista jelöltek visszahívásának elfogadását, ha annak alapos az indoka.

Amennyiben Barroso Kovács visszahívását kéri kormányfőtől, úgy a jelenlegi külügyminiszterből "mezei képvielő" lesz, mivel miniszteri megbízatása is lejár november elején, amikor utódja, Somogyi Ferenc veszi át a külügyek irányítását. Kovácsnak az MSZP-ben sincs már vezető tisztsége, mivel a párt legutóbbi kongresszusán egyetlen posztért sem indult.