Zita, Mariann
8 °C
21 °C

Visszavágna az EU-nak a Microsoft

2004.06.08. 15:14
Nem adja fel egykönnyen piaci monopóliumát a Microsoft. A szoftvercég tagadja, hogy piaci erőfölényével visszaélve erőltetné rá a számítógép-használókra médialejátszóját. A piac kilencven százalékát uraló cég szerint a forráskód nyilvánosságra hozatalára kötelező európai bizottsági döntés a cég szerint korlátozza a fogyasztók szabad választását.
Fellebbezést nyújtott be a Microsoft az Európai Bizottság rekord nagyságú, 497 millió eurós büntetése ellen - jelentette a BBC. A szoftvercéget piaci erőfölényével való visszaélése miatt büntette meg az EU végrehajtó csúcsszerve, még márciusban.

monokultúra

Az EB helyt adott több szoftvergyártó panaszának, miszerint a Microsoft, kihasználva a Windows operációs rendszer elterjedtségét, saját médialejátszóját is terjeszti. Mivel a MediaPlayer alapból benne foglaltatik az operációs rendszerben, a szoftvercég vetélytársai szerint a felhasználóknak eszébe sem jut más szoftvereket használni.

A Bizottság helyt adott a panasznak és a MediaPlayer eltávolítására szólította a Microsoftot - írja a BBC. A céget a Windows forráskódjának közlésére is kötelezték, hogy a rivális szoftverfejlesztők versenyképes termékeket fejleszthessenek. A Microsoftot emellett 497 millió euró (124,8 milliárd forint) bírság megfizetésére is kötelezték.

Védik a monopóliumot

Az 50 milliárd dolláros vagyonú cégnek a büntetés megfizetése nem jelentene különösebben nagy terhet, a forrás kiadása azonban jelentősen veszélyezteti egyeduralmát. A Microsoft közvetlenül az ítélet után jelezte, hogy harcolni fog a döntés ellen.

A cég ügyvédei kedden közleményükben jelezték, hogy hétfőn be is adták fellebbezésüket a bizottság döntése ellen. A cég első körben a büntetés felfüggesztését kéri - jelentette a BBC. A Microsoft szerint a bizottság döntése akadályozza a szoftverfejlesztést és korlátozza a fogyasztók választási lehetőségét. Valójában azonban a Microsoftnak kilencven százalékosnál is nagyobb a piaci részesedése, a forráskód titkolása pedig a fejlesztés akadálya.

15%
4999 Ft
4250 Ft
15%
5999 Ft
5100 Ft