György
16 °C
24 °C

A Fidesz magabiztosan veri a szocialistákat

2004.02.18. 15:15
A Magyar Gallup Intézet szerdán nyilvánosságra került felmérése szerint a biztos szavazók csak a két nagy pártot juttatnák az európai parlamentbe, a szabad demokraták épphogy, az MDF jócskán elmarad az öt százalékos bejutási küszöbtől. A Fidesz a biztos szavazók körében kilenc százalékkal előzi meg az MSZP-t.
Négy hónappal az európai parlamenti választás előtt a választókorú népesség 88 százaléka hallott róla, hogy júniusban európai parlamenti választásokat tartanak Magyarországon - olvasható a Magyar Gallup Intézet felmérésében.

A módszerről
A Magyar Gallup Intézet minden hónapban vizsgálatot folytat az ország felnőtt lakosságának összetételét a nemek aránya, a korcsoportok aránya, valamint a lakóhely településtípusa szerint pontosan tükröző mintán. A Gallup kérdezői minden egyes hónapban más és más véletlenszerűen kiválasztott embereket keresnek fel. 2004 februárjában 1006 felnőtt magyar állampolgárt kérdeztünk meg. A személyes megkérdezésekre 2004. február 5. és 9. között került sor 67 elsődleges mintavételi ponton. A mintavétel a többlépcsős, rétegzett mintavételi eljárás kiválasztási elvei szerint történt. A minta összetétele a nemek aránya, az életkori csoportok és a településtípus szerint pontosan követi az ország felnőtt (18 éven felüli) lakosságának összetételét. A lakosság egészének jellemzőitől való kisebb eltéréseket, amelyek a mintavételes eljárásból óhatatlanul fakadnak, úgynevezett több szempontú súlyozással korrigálták.
Az ekkora elemszámú mintához tartozó statisztikai mintavételi hiba nagysága a teljes mintára vonatkoztatva kisebb, mint +/- 3,2%, a szavazáson való részvételüket egészen biztosra ígérőkre vonatkoztatva pedig kisebb, mint +/- 4,8%.

Azt, hogy egészen biztosan részt venne az európai parlamenti választáson, a megkérdezettek 45 százaléka mondta. Ez azt jelenti, hogy október óta 2 százalékponttal nőtt a teljesen biztos választók aránya. Azt, hogy egészen biztosan nem menne el szavazni, most közel 15 százalék felelte a Gallup kérdésére.

A Fidesz vezet

A választókorú népesség egyharmada, 33 százaléka azt mondta, hogy a Fidesz listájára szavazna az európai parlamenti választáson, 24 százalék azt felelte, hogy voksával a szocialistákat támogatná. Az SZDSZ listáját, valamint az MDF vezette közös listát egyaránt a választókorú népesség valamivel több, mint 2 százaléka támogatta. A Munkáspárt listájára az európai parlamenti választáson most valamivel több, mint 1 százalék szavazna. A MIÉP, a Történelmi Szociáldemokrata Párt és együttvéve az egyéb pártok 0,5-0,5 százaléknyi támogatottságot sem mondhatnak magukénak.

Az európai parlamenti választáson való részvételüket egészen biztosra ígérők közül azok körében, akik már tudják és meg is mondják, hogy melyik párt listájára szavaznának, a Fidesz 50, az MSZP 41 százalékos támogatottsággal rendelkezik. Az ismert pártpreferenciájú biztos szavazók körében a Szabad Demokraták Szövetségének a támogatottsága éppen a 4 és 5 százalék között van, az MDF vezette listáé kissé haladja meg a 3 százalékot.A Munkáspártnak e körben valamivel több, mint 1 százalékos a szavazótábora. A MIÉP támogatottsága és együtt véve az egyéb pártoké a 0,5-0,5 százalékot sem éri el a részvételüket egészen biztosra ígérők és határozott pártpreferenciájukat meg is jelölök körében.

A többség szerint a Fidesz győz

Az SZDSZ listájáról a megkérdezettek 45 százaléka, az MDF-vezette listáról a megkérdezettek 40 százaléka véli úgy, hogy eléri a mandátumszerzési küszöböt. A Munkáspártnak 6, a MIÉP-nek 4, a Történelmi Szociáldemokrata Pártnak mindössze 1 százalék ad erre esélyt. A legtöbb mandátumot az európai parlamenti választáson a Fidesz szerzi meg a felnőtt népesség 45 százaléka szerint. Az MSZP-ről a választókorúak negyede véli, hogy megszerzi a legtöbb mandátumot. Az MDF-ről és az SZDSZ-ről 1-1 százalék gondolja ezt, a bizonytalanok aránya 28 százalék.