Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Eldobhatja a kapát a nincstelen gazda

2005.06.30. 06:59
Annak érdekében, hogy ne kelljen túl sok támogatást kiosztani, Brüsszel támogatja, hogy Magyarországon kapjon nyugdíjat az az idősebb gazda, aki föld hiányában önként leteszi a kapát. A gazdák visszavonulásának lehetőségével kapcsolatos terveket a Népszabadság ismertette.
Jelentősen megnőtt a mezőgazdaságban dolgozók átlagéletkora. Míg a hatvan év fölötti korosztályból több mint 300 ezren, addig a harminc év alattiak közül mindöszsze 15 ezren gazdálkodnak és csökkent a gazdaságok száma is. Az idősödő gazdák számára kínál alternatívát, hogy ez év nyarán, Brüsszelben elfogadták a magyar nemzeti vidékfejlesztési tervet, mely tartalmazza a gazdák korai nyugdíjazási feltételeit.

Januártól kedvezményes nyugdíjazás lehetőségével élhetnek majd azok az 55 év feletti, de a nyugdíjkorhatárt még el nem érő mezőgazdasági termelők, akik a tulajdonukban lévő gazdaságot egy fiatalabb gazdának eladják vagy bérbeadják.

Az agrártárca számításai szerint, országosan, rövid időn belül, legalább 50 ezer termelő szorul majd ki az agrárpiacról versenyképességi okok miatt. Az ő további sorsukon segíthet ez a lehetőség. Az ehhez szükséges jogszabályt még a héten tárgyalja a parlament.

A szakminisztérium számításai szerint országosan körülbelül tízezer a száma azoknak, akik megfelelnek a kritériumoknak. A nyugdíj összege az uniós országokban akár a 15 ezer eurót is eléri évente, idehaza viszont nagyjából a minimálbérrel lesz egyenlő.

Az Index információi szerint a kormány eredetileg azt tervezte, hogy nem korai nyugdíj lenne a jutalom, hanem támogatás, mely a nyugdíjkorhatár eléréséig lett volna adható. A támogatás a minimálbér felétől a kétszereséig terjedt volna.