Konrád
8 °C
26 °C

Nagy-Britannia nem korlátozza munkaerőpiacát

2004.02.23. 19:14
"Ha nem tudják eltartani magukat, ki kell tenni az országból" a csatlakozó államokból érkezőket - jelentette ki Tony Blair a BBC West Midlandsnek. David Blunkett belügyminiszter bejelentette, a csatlakozó országokból érkező munkavállalóknak számítaniuk kell arra, hogy két évig nem vehetik igénybe a szociális juttatásokat, és maguknak kell fedezniük a társadalombiztosítási költségeiket.
A brit kormányfő nem sokkal azelőtt nyilatkozott a rádióadónak, hogy belügyminisztere, David Blunkett a szociális ellátórendszerhez való hozzáférés szigorítását jelentette be. A szigorítástól a május 1. után csatlakozó országokból beáramló munkaerő mérséklődését várják.

Korlátozni fogják a szociális juttatások igénybe vételét

"A brit kormány engedélyezi az új EU-tagállamokból érkező személyek munkavállalását, ám átmenetileg korlátozni fogja, hogy igénybe vegyék a szigetország szociális juttatásait" - jelentette be a brit belügyminiszter hétfőn.

David Blunkett a brit parlament alsóházában ismertette a kormányzati intézkedéscsomagot. Ennek keretében legalább két évig megvonják a jóléti juttatásokra - köztük a munkanélküli, gyermeknevelési segélyre, az egészségügyi és lakhatási támogatásra - való jogosultságot a májusban csatlakozó tíz uniós tagállamból érkező munkavállalóktól.

Regisztráció

"A tíz új tagország állampolgárainak két évig vagy akár hosszabb ideig is maguknak kell fedezniük társadalombiztosítási költségeiket. Amennyiben erre nem képesek, el kell hagyniuk az országot" - fejtette ki Blunkett a képviselők előtt. London ezen túlmenően megvonja a kelet-európai személyektől a munkavállalási jogot, amennyiben úgy látja, hogy az érkezők nagy száma destabilizálja a brit munkaerő-piacot.

Az intézkedések másik fő elemét egy nyilvántartási rendszer képezi, amelyben rögzítik a munkavállalás helyét és a munkáltató nevét, és amelynek segítségével ellenőrizni tudják a külföldi munkaerő jelenlétét. Kormányzati kimutatások szerint nem valószínű, hogy London élni fog a munkavállalás korlátozásának jogával, mivel Nagy-Britannia évente csupán 5-13 ezer bevándorlóra számít az új tagállamokból.

Szükségük van külföldi munkaerőre

A Migration Watch UK nevű, magát függetlenként meghatározó agytröszt viszont akár 40 ezer munkavállaló megjelenésével számol a fenti országokból.

Nagy-Britannia korábban jelezte, hogy az országnak szüksége van külföldi munkaerőre. Másfelől el kívánja kerülni, hogy a szociális ellátórendszer juttatásaival való visszaélés szándékával érkezzenek területére bevándorlók. A szigetországban gyakorlatilag teljes foglalkoztatottság van, miközben több százezer állás vár betöltésre.

Túlzó lépések

A kormány az ellátórendszer korlátozására vonatkozó tervei komoly vitákat váltottak ki. A konzervatív ellenzék a többi nagy EU-tagállamhoz hasonlóan a munkaerőpiac bezárását követelte, bevándorlásügyi szakértők szerint azonban a kormány felült a százezer roma bevándorlóval fenyegetőző jobboldali sajtó hisztériakeltésének.

"Hiába próbálkozna bárki is az új tagállamokból azzal, hogy munkanélküli segélyért folyamodjon, a kérelem pillanatában repülne" - jelentette ki a Guardiannak Keith Best, a bevándorlási tanácsadó ügynökség vezetője. Mint mondta, a szociális juttatások előfeltétele az a nagy-britanniai állandó lakcím, "és ez pont elég védelem". "Bármilyen lépést is tesz a kormány, túlzó lesz" - nyilatkozta a Guardiannak.