Valér
2 °C
8 °C

Profitált a kelet-európaiakból a brit munkaerőpiac

2004.11.10. 13:20
Egyáltalán nem terhelte meg a brit ellátórendszereket a kelet-európai munkavállalók retteget rohama, illetve maga a roham is elmaradt, mindössze kilencvenegyezren jelentkeztek nagy-britanniai munkára. A jelentkezők nagyrészt addigi fekete munkavállalásukat legalizálták.
Bár a kelet-európai országok EU-csatlakozása előtt a brit bulvárlapok a munkakeresők hordáival rémisztgették a brit közvéleményt, a májusi csatlakozás óta összesen csak kilencvenegyezer kelet-európai kért munkavállalási engedélyt az országban. David blunkett belügyminiszter szerint az engedélykérők negyvenöt százaléka már az EU bővítése előtt is Nagy-Britanniában vállalt illegálisan munkát, jelentette a BBC.

Nem fenyegetik a társadalombiztosítást

A szociális rendszert sem érte nagy megterhelés, a rémisztgetések ellenére mindössze kétezernyocszázan kértek gyermeknevelési támogatást és alig félezren folyamodtak munkanélküli segélyért az újonnan csatlakozó államok polgárai közül.

A legtöbb munkavállaló, a teljes közösség ötvenhat százaléka Lengyelországból érkezett. A kilencvenegyezres nemzetközi csoport mindössze három százaléka érkezett Magyarországról, írja a BBC.

Előnybe kerültek

Blunkett belügyminiszter szerint Nagy-Britannia, munkaerőpiaca teljes megnyitásával előnybe került a többi, munkapiacát lezáró uniós tagállammal szemben. "A feketemunkások törvényesítették státusukat, hasznot hoznak a társadalomnak, mi pedig az illegális munka más területeire koncentrálhattuk figyelmünket", jelentette ki a szakszervezeti szövetségek éves konferenciáján.

Blunkett szerint ráadásul a munkára jelentkezők rohama már le is futott, a nyári csúcs után augusztusban és szeptemberben is erős visszaesést mértek. Ráadásul a nyári munkavállalók nagy része már haza is tért szülőföldjére.