Klaudia
-3 °C
3 °C

Népszavazást tarthatnak Nagy-Britannia EU-tagságáról

2004.04.15. 11:52
Népszavazásra bocsáthatja az uniós alkotmány kérdését Tony Blair. A Times és a Sun értesülései szerint akár Nagy-Britannia EU-tagsága is kérdés lehet a szavazáson.
"Komolyan fontolgatja" a népszavazás kiírását az európai uniós alkotmányról Tony Blair - írja a Times. A londoni napilap úgy tudja, a kormányfő Nagy-Britannia EU-tagságának jövőjét is hajlandó lenne vitára bocsátani.

Blair korábban mereven elzárkózott az alkotmány népszavazásra bocsátásától, tervéről azonban már a Sun című pletykalap is beszámolt a múlt héten.

A Times értesülései szerint Blair belső kabinetjének tagjai már azon dolgoznak, hogy a kormány pontosan milyen kérdéseket vessen fel. A lap szerint a felmerült lehetőségek között van a több más EU-tagállamban és csatlakozó országban meghirdetetthez hasonló, csak az EU-alkotmányhoz kötődő egyszerű népszavazás, de annak megkérdezése is, hogy Nagy-Britannia teljes jogú tagja maradjon-e az EU-nak.

A Sun értesülései szerint a népszavazás ötletét Blair legbefolyásosabb miniszterei, Jack Straw külügy-, David Blunkett belügy- és Gordon Brown pénzügyminiszter is támogatják. A lap szerint a referendum ellenzői azonban a szinte biztos bukástól félnek, mivel jelenleg a brit választók 80 százaléka elveti az uniós alkotmányt.

A népszavazás kiírása drámai fordulatot jelentene a brit kormánynak az alkotmány ügyében elfoglalt eddigi álláspontjában. A munkáspárti kormány rendre azzal verte vissza az ezzel kapcsolatos ellenzéki konzervatív követeléseket, hogy az új alkotmány - ellentétében például az euró bevezetésével, amelynek kérdésében hivatalos ígéret van a népszavazásra - nem eredményezne olyan mértékű változást a brit belpolitikában és jogrendszerben, amely referendumot indokolna.