Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Szabályosan nevezték ki az Európai Bizottság képviseletvezetőjét

2005.10.17. 19:23
Alaptalannak minősítette az Európai Bizottság személyzeti politikáért felelős biztosának szóvivője azokat a sajtóhíreket, melyek szerint szabálytalanul nevezték ki a bizottság budapesti képviseletvezetőjét. A European Voice szakfolyóirat szerint Kovács László energetikai biztos megfúrt egy pártatlan jelöltet a korábban a szocialisták EP-listáján szereplő György Gábor kinevezése érdekében.

Visszásságokat sejtetett az Európai Bizottság budapesti képviseletvezetőjének kinevezése körül a European Voice brüsszeli szakfolyóirat. A Magunk közt szólva című szubjektív rovatban megjelent írás szerint "úgy tűnik, Kovács László, a magyar biztos ellenezte az (európai bizottsági) sajtó-főigazgatóság, valamint az EU személyzeti hivatala által felkért fejvadászcég jelöltjét. Inkább egy párthű jelöltet neveztek ki, ami igencsak nem tetszett egyes jobbközép, fideszes EP-képviselőknek".

Az EB György Gábort, az MSZP korábbi európai parlamenti képviselőjelöltjét nevezte ki budapesti képviseletvezetőnek.

A kinevezésekért is felelős Margot Wallström bizottsági alelnök szóvivője alaptalannak minősítette a "Magyarországon megjelent sajtóhíreket". Nyilatkozata szerint a képviseletvezetők kiválasztása a jelöltek szakmai tapasztalata, meghallgatásuk, továbbá vezetői képességeik külső szakértők általi felmérése alapján történt. György Gábort nem nevezték volna ki, ha alkalmassága iránt bármilyen kétség merült volna fe.

Az is egyértelmű, hogy Györgynek, mint minden uniós alkalmazottnak, pártatlannak és az Európai Bizottsághoz lojálisnak kell lennie. Politikai véleményeket nem vesznek figyelembe egy-egy jelöltség eldöntésekor, írta közleményében a szóvivő, aki szerint nincs ok megkérdőjelezni, hogy az új budapesti képviseletvezető hatékonyan tudja közvetíteni az uniós politikát a magyar közvélemény felé.