Mátyás
-6 °C
1 °C

Vádemelés vár egy francia EP-képviselőre

2005.12.13. 16:24
Az Európai Parlament felfüggesztette Bruno Gollnisch francia képviselő mentelmi jogát, így jövőre bíróság előtt kell felelnie az emberiesség elleni bűntett vádjára.

Az Európai Parlament felfüggesztette kedden Bruno Gollnisch francia képviselő mentelmi jogát, aki ellen a második világháborús náci gázkamrákról tett kijelentései miatt hazájában vádat emeltek.

Gollnisch a szélsőjobboldali Nemzeti Front EP-képviselője, a párt második számú embere. 2004 októberében Lyonban azt mondta: "Nem tagadom, hogy léteztek halálos gázkamrák. De nem vagyok a kérdés szakértője, és azt hiszem, hagynunk kellene a történészeket vitatkozni ezen". Nem vitatta, hogy "százezrek, milliók haltak meg" a holokausztban, de hozzátette: "azt illetően, hogy hogyan haltak meg ezek az emberek, vitát kellene indítani".

Vádat emeltek

Négy nappal később Dominique Perben akkori igazságügyi miniszter - aki jelenleg közlekedési miniszter, és indulni kíván Gollnisch ellenében 2007-ben a helyhatósági választásokon - rendőrségi vizsgálatot rendelt el. A rendőrség nem talált okot az eljárásra, Perben azonban ragaszkodott a vádemeléshez. Gollnisch azt állítja, hogy Perben zaklatásának áldozata.

Az EP igazságügyi bizottsága november 22-én nagy többséggel arra szavazott, hogy nem adja meg neki a mentességet a franciaországi bírósági eljárással szemben. A keddi EP-szavazás után a képviselő elégedetten nyugtázta, hogy voltak olyan képviselők, akik a védelmére keltek.

A Gollnisch elleni eljárás május 23-án kezdődik a lyoni büntetőbíróságon. Eredetileg szeptemberben kezdődött volna, de a bíróság meg akarta várni az EP határozatát, ezért kétszer elhalasztotta az eljárás kezdetét. A vád emberiesség elleni bűntett vitatása.