Konrád
8 °C
26 °C

Horvátország elbukhatja az EU-csatlakozást

2005.02.21. 19:58
"Megpróbálják" elfogni a gospici népirtással vádolt Ante Gotovinát, tett ígéretet Stipe Mesic, miután az EU külügyminiszterei elhalasztották a döntést a horvát csatlakozási tárgyalások megkezdéséről. A januárban újraválasztott horvát elnök szerint a jobboldal nemzeti hősének számító, Franciaországban köztörvényes bűncselekményekért elítélt Gotovina nincs országában. A hágai Nemzetközi Törvényszék másképp gondolja.

Nem született döntés a horvát csatlakozási tárgyalások megkezdéséről az Európai unió külügyminisztereinek brüsszeli találkozóján. A tárgyalások kezdetének tervezett időpontja március 17., a tárgyalások megkezdéséhez azonban Horvátországnak rendőrkézre kéne kerítenie a hágai Nemzetközi Törvényszék feltételezései szerint a területén bujkáló háborús bűnösöket.

A hétfői kudarc kétségbeesett reakciókat váltott ki Horvátországban. Az ország januárban újraválasztott elnöke, Stipe Mesic hétfői nyilatkozatában ígéretet tett rá, hogy országa hatóságai megpróbálják elfogni a körözött háborús bűnösöket, elsősorban a gospici szerbek kiirtásával vádolt Ante Gotovina tábornokot.

A Franciaországban a nyolcvanas években köztörvényes bűncselekmények miatt kilenc évi börtönre ítélt tábornok minden valószínűség szerint Horvátországban bujkál. A több száz ártatlan civil kiirtásával vádolt Gotovinát a horvát jobboldal nemzeti hősnek tartja, kiadatása belpolitikai válsághoz vezethet.

Stipe Mesic horvát elnök egy hétfői rádióinterjúban kijelentette: "csak kevesebb, mint egy százalék az esélye annak, hogy Gotovina Horvátországban van". "Szolgálataink fokozott erőfeszítéssel, nemzetközi szakértők segítsége mellett végzik a dolgukat. Meg vagyok győződve, hogy nyomra bukkanunk. Ha nincs Horvátországban, ezt minden kétséget kizáróan be fogjuk bizonyítani", jelentette ki Mesic a közszolgálati rádiónak nyilatkozva.

A hágai Nemzetközi Törvényszék főügyésze, Carla Del Ponte azt gyanítja, hogy Gotovina a kormányzatban dolgozó személyektől kap segítséget a rejtőzködésben. Egy hálózat működik az érdekében, amely "mélyen beépült a horvát kormányzati struktúrába", mondta. Szerinte a horvát kormány sohasem kísérelte meg komolyan a hálózat felgöngyölítését. A tábornok ideje javát a térségben tölti, s a zágrábi kormány ahelyett, hogy letartóztatná, csak győzködi, hogy adja fel magát, mondta korábbi jelentések szerint Carla Del Ponte.