Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Barroso nőkre vadászik

2004.07.27. 10:20
Hollandián, Dánián és Ausztrián múlhat, hogy teljesülhessen Jose Manuel Durao Barroso újonnan megválasztott bizottsági elnök nemi arányokra vonatkozó ígérete. A volt portugál kormányfő bizottsága harmadát nőkből állítaná össze, eddig azonban csak négy politikusasszony jelölése biztos.
Nőket keres Jose Manuel Durao Barroso. Az Európai Bizottság újonnan megválasztott elnöke programjában hirdette meg, hogy az új Európai Bizottság tagjainak egyharmada nő lesz. Eddig azonban csak négy biztosasszony jelölése biztos, és egy ötödiké valószínű.

Négy biztos, négy reményteli

Jose Manuel Durao Barroso
Biztosan nő képviseli majd a bizottságban Lengyelországot (Danuta Hübner), Litvániát (Dalia Grybauskaite), Luxemburgot (Viviane Reding) és Svédországot (Margot Wallström). Nagy valószínűséggel Lettország is nőt delegál, Sandra Kalniete kinevezése azonban még belpolitikai vita tárgya.

Barroso múlt heti nyilatkozata után Hollandiában, Dániában és Ausztriában is felmerült, hogy női politikust delegáljanak a bizottságba. A holland sajtó értesülései szerint Neelie Kroes volt közlekedési miniszter esélyes a posztra. Dánia halászati miniszterét, Mariann Ficher Boelt, Ausztria Benita Ferrero Waldner külügyminisztert vagy Maria Rauch-Kallat egészségügyi minisztert delegálhatja.

Minisztertanács

A bizottsági posztokért a nagy tagállamok között már hetekkel ezelőtt megkezdődött a harc. A britek Peter Mandelsont delegálnák, Franciaország, Németország és Spanyolország kitart eddigi biztosai, Jacques Barrot, Günter Verheugen és Joaquin Almunia mellett. Olaszország - mely eddig Romano Prodi személyében a bizottság elnökét adta - Rocco Buttiglione európai ügyekért felelős minisztert delegálja.

Belgium külügyminiszterét, Luis Michelt delegálja, Írország pénzügyminiszterét, Charlie McCreevyt küldené Brüsszelbe. Csehország az országot az EU-ba beléptető, de ebbe bele is bukó volt kormányfőjét, Vladimir Spidlát delegálja.

Magyarország vélhetően Balázs Péter, jelenleg regionális fejlesztési biztost, egyes otthoni spekulációk szerint viszont Kovács László külügyminisztert.

Barroso augusztus végén nevezi meg formálisan csapatának tagjait. Az Európai Parlamentben október végéig el kell fogadni a jelölteket, az új bizottság hivatalosan november elsején kezdi el munkáját.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!