Lehel
17 °C
27 °C

Gyalog jön haza Brüsszelből

2004.03.15. 10:28
Jelentős sportteljesítménnyel köszönti az európai uniós csatlakozást egy magyar katonatiszt: Füleky András mérnök százados hétfőn elindult Brüsszelből, hogy gyalog tegye meg a Budapestig vezető 1400 kilométeres útvonalat, hátizsákjában egy európai uniós zászlóval, amelyet május elsején, a csatlakozás napján fog majd átnyújtani a magyar Országgyűlésnek.
A százados hétfő reggel vette át a lobogót Brüsszelben Braun László vezérőrnagytól, a magyar NATO-nagykövetség katonai képviseleti hivatalának vezetőjétől (a legmagasabb rangú brüsszeli magyar katonatiszttől), aki üdvözlő beszédében az akció három jellemzőjét emelte ki.

Egyrészt, hogy önálló kezdeményezés volt, maga Füleky András vetette fel az ötletet, s önként, nem utasításra vág bele az akcióba. Azután, hogy mindez jelentős sportteljesítmény is egyben: a százados napi 30-32 kilométert gyalogol majd átlagban. S végül méltatta az akció jelképes, az európai uniós csatlakozáshoz kötődő jelentőségét.

Füleky András az MTI-nek elmondta: Belgiumon, Hollandián, Németországon és Ausztrián keresztül ér majd el Magyarországra. Az első napon, hétfőn a Brüsszel közeli, egyeteméről híres kisvárosig, Leuvenig akar elgyalogolni. Útját végig kíséri egy lakóautó, benne barátaival, segítőtársaival, s ő maga is abban fog éjszakánként aludni. Egy bejáratott bakancsa van, ebben gyalogol majd, de két másik bakancsot is visz magával tartalékként.

A megtett útvonalat, s a gyaloglással kapcsolatos legfrissebb híreket az érdeklődők megtalálhatják a hmeirt.hu címen.