Marcell
19 °C
32 °C

Tizenötmillió gyereket dolgoztatnak Európában

2003.09.26. 11:49
A fejlett európai országoknak is komoly gondot jelent a gyermekmunka: csaknem 15 millió kiskorút dolgoztatnak, s főként a Földközi-tenger térségének országaiban.
Roberto Maroni olasz munkaügyi miniszter az Európai Unió és a csatlakozó országok luccai szakértői fórumán arról számolt be, hogy Olaszországban - ahol elméletileg 15 éves korig tilos gyermekeket foglalkoztatni - a folyamatosan, illetve időszakosan dolgoztatott kiskorúak száma megközelíti a százötvenezret. Olasz megítélés szerint a jelenség nem minden esetben negatív, hiszen hiszen a szülők üzletében való kisegítés, vagy a betakarításban való közreműködés az életre nevelés szerves részének is tekinthető. Délen sokkal súlyosabb a helyzet, hiszen itt a gyermekek a fekete munka, a kenyérkereset érdekében otthagyják az iskolát, s kikerülnek az oktatási rendszerből.

Az EU és a csatlakozó országok illetékes minisztériumi vezetői Luccában csütörtökön nyilatkozatot fogadtak el, amelyben az adott országokat a gyermekmunka - amely az esetek jó részében valóságos rabszolgamunka - elterjedése elleni következetes fellépésre szólítják fel. Állásfoglalásuk értelmében teljes határozottsággal - minden toleranciát kizárva - kell fellépni a kiskorúak ellen elkövetett szexuális visszaélések ellen, történjenek azok akár a családon belül is.