Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Európa halálbüntetés-mentes övezet

2007.10.09. 22:05
Lisszabonban a halálbüntetés elleni európai nappá nyilvánították október 10-ét. Az EU soros elnöksége, az Európai Bizottság és az Európa Tanács közösen igyekszik elmagyarázni a közvéleménynek, miért is barbár büntetés a halálbüntetés.

Az európai országok az egész világra kiterjesztenék a halálbüntetés náluk már jó ideje érvényben lévő tilalmát, derült ki az Európa Tanács (ET), az Európai Bizottság és az Európai Unió soros portugál elnöksége által szervezett keddi lisszaboni konferencián. "Megerősítjük, hogy Európa halálbüntetés-mentes övezet, egyszersmind határozottan reméljük, hogy ez az övezet hamarosan kiterjed a világ többi részére" - fogalmazott Vuk Jeremic szerb külügyminiszter, az ET miniszteri bizottságának elnöke.

A konferencián - amelyen részt vett José Socrates portugál kormányfő, José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke és Terry Davis, az ET főtitkára - a halálbüntetés elleni európai nappá nyilvánították október 10-ét. (Lengyelország a maga részéről jelezte, inkább "az élet védelmének" a napját ünnepelné, a halálbüntetés eltörlése mellett propagálva az eutanázia és az abortusz tilalmát is.)

Az EU soros elnöksége, az Európai Bizottság és az Európa Tanács közösen igyekszik elmagyarázni a közvéleménynek, miért is - ahogy Terry Davis fogalmazott - "barbár" büntetés a halálbüntetés, amely ráadásul nem bír semmiféle visszatartó erővel.

A három szerv támogatásáról biztosította azt az ENSZ-közgyűlés elé beterjesztett olasz határozatot, amely "egyetemes moratóriumot" hirdetne a kivégzésekre szerte a világon. Socrates portugál miniszterelnök kijelentette, a halálbüntetés eltörlése olyan európai "civilizációs vívmány, amelyet általánossá kell tenni".

2006-ban összesen 1591 elítéltet végeztek ki a világ 25 országában. A kivégzések 99 százalékát hat országban, Kínában, az Egyesült Államokban, Irakban, Iránban, Pakisztánban és Szudánban hajtották végre. Az ET 47 tagállamából 46-ban már eltörölték a halálbüntetést, Oroszországban most készülnek erre. Az öreg kontinensen csak a nem ET-tag Fehéroroszországban alkalmazzák a legsúlyosabb büntetést.

Közben Louise Arbour, az ENSZ emberi jogi főbiztosa a halálbüntetés elleni küzdelem világnapja elé időzített nyilatkozatban elítélte a vasárnap az afgán fővárosban végrehajtott csoportos kivégzést, és követelte, hogy Afganisztánban állítsák vissza a halálbüntetés végrehajtására vonatkozó moratóriumot.