Klaudia
-3 °C
3 °C

Hamisítással vádolják a hamisítással vádaskodó képviselőt

2004.06.08. 21:26
Hamisítással gyanúsítják azt az osztrák európai parlamenti képviselőt, aki nemrég számtalan európai törvényhozót vádolt meg azzal, hogy hamis aláírással vesz fel napidíjat az EU központjában olyan ülésekért, amelyeken nem is vett részt. Brüsszel cáfolta Hans-Peter Martin kijelentéseit, és most egy három évvel ezelőtti esettel válaszoltak. Szerintük akkor egy egyszerre volt jelen a képviselő Koppenhágában és Brüsszelben.
Hans-Peter Martin osztrák európai parlamenti képviselő nemrég azzal vádolt meg számtalan európai törvényhozót, hogy hamis aláírással vesz fel napidíjat az EU központjában olyan ülésekért, amelyeken nem is vett részt. Most őt vádolják ugyanezzel. Az egykoron az osztrák szociáldemokraták európai parlamenti választási listájának csúcsjelöltjeként Brüsszelbe küldött képviselő már jó ideje elhagyta pártját, függetlenként dolgozik Brüsszelben, és most is indulni akar a választásokon.

Nem vesznek részt az üléseken

Hans-Peter Martin azzal híresült el Brüsszelben, hogy meggyanúsította képviselőtársai egy részt, jogtalanul vesznek fel napidíjakat, mert nem is vesznek részt az üléseken, társaik írják alá a nevükben a jelenléti íveket, és manipulálnak az utazási költségtérítésekkel is. Martin állítólagos leleplezéseit eddig minden brüsszeli szinten cáfolták, komolyabb következményei nem lettek az osztrák EP-képviselő fellépésének.

Mára megfordult a kocka: az Európai Parlament aláírás-hamisítással gyanúsítja Hans-Peter Martint - közölte az osztrák hírszolgálati irodával kedden az EP szociáldemokrata frakciójának egyik képviselője. A gyanú alapját az képezi, hogy két brüsszeli jelenléti íven egymástól nagyon eltérő az osztrák képviselő aláírása, így erős a gyanú, hogy az egyik aláírás hamis, illetve nem a képviselőtől származik.

Az osztrák tömegtájékoztatás szerint 2001. október 9-én Hans-Peter Martin Koppenhágában tartott előadást, és repülőjegy-foglalása alapján 16.10 órakor érkezett vissza Brüsszelbe. Csakhogy az aláírása szerepel az ipari bizottság aznapi brüsszeli ülésének a résztvevői között is, miközben a jegyzőkönyv szerint a tanácskozás 16.15 órakor véget ért. A meggyanúsított képviselő keddi bécsi nyilatkozatában kemény szavakkal utasította vissza a gyanúsítást, s közölte, könnyen tisztázhatja magát, mert az adott napon egy korábbi repülőgéppel érkezett vissza Brüsszelbe. A képviselő bejelentette azt is, hogy a június 13-i európai parlamenti választások után tisztázza magát, s úgy értékelte, a brüsszeli gyanúsítás nem más, mint kísérlet arra, hogy törvényen kívülinek bélyegezzék.