Szilárda
0 °C
6 °C

Határátlépés egy megállással az EU-ban?

2003.11.17. 09:50
Ajánlást bocsát ki az Európai Unió a határátlépés rendjének szabályozására - tudta meg a Népszabadság belügyi forrásokból. A jelenlegi tizenöt tagországból tizenhárom csatlakozott a közös határ-ellenőrzési rendszerhez, vagyis gyakorlatilag megszüntették a térség belső határait. A jövő májusi bővítés után azonban a közösség tíz új tagállama egyelőre a schengeni térségen kívül marad.
Az ajánlás célja, hogy a határátlépést egyszerűsítsék, és lehetőség szerint mindenütt hasonló gyakorlatot alakítsanak ki - értesült a Népszabadság. A készülő dokumentum szerint a tagállamoknak elsősorban a belépő utasokat kell ellenőrizniük, mégpedig egyetlen megállítással. Jelenleg a magyar határokon kilépőket megállítja a határőr és a vámos, majd a hasonló ellenőrzéseket a szomszédos országok hatóságai is elvégzik.

Egyszerűsített eljárás

Jövő májustól egyébként annyival mindenképpen egyszerűbbé válik a helyzet, hogy az osztrák, a szlovák és a szlovén határról a vámosok levonulnak -írja a napilap.

A magyar határőrség a tagjelöltek polgárait már idén áprilistól egyszerűsített eljárásban ellenőrzi, s a szomszédos országokkal tárgyalásokat kezdeményezett az utasforgalom további gyorsítása érdekében - mondta el a Népszabadságnak Orodán Sándor határőrségi szóvivő.

A készülő uniós ajánlással összhangban olyan rendszer kialakítását szorgalmazzák, amely lehetővé teszi, hogy az utazókat mindössze egyetlen alkalommal állítsák meg. Elképzelhető, hogy egy ponton, a szomszédos országokkal közösen végzik majd az ellenőrzést, de lehetséges megoldás az is, ha mindenki csak a belépőket vizsgálja meg - közölte a napilappal a szóvivő.

Szabad átjárás csak 2007-től

Amíg azonban Magyarország és a két másik szomszédos tagjelölt nem válik a közös határ-ellenőrzési rendszer részévé, vagyis nem csatlakoznak a schengeni szerződéshez, egymás között is fenn kell tartaniuk a határellenőrzést. Így Orodán szerint legkorábban 2007-től lesz lehetőség arra, hogy a magyar állampolgárok bárhol átsétálhassanak például Szlovéniába vagy Szlovákiába.