Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Három hónapra szinte határtalan az EU

2004.04.06. 14:18
Az EU tagállamainak polgárai személyi igazolvánnyal is utazhatnak a közösségen belül, sőt az új tagországokban is használható lesz útlevél helyett is az összes személyazonosító irat. Európa nagyobb részére néhány hét múlva eljuthatunk személyi igazolvánnyal is. Az utazók nem töltöttek kilencven napnál hosszabb időt a schengeni övezetben.
Hétfőn a magyar parlament is elfogadta a szükséges törvénymódosítást, így május 1-jétől az EU tagállamaiba, illetve Izlandra, Liechtensteinbe, valamint Norvégiába a határok átlépéséhez már nem lesz szükség útlevélre - írja a Népszabadság. Az utazók turistaként nem tölthetnek kilencven napnál hosszabb időt a schengeni övezetben. Ha a csatlakozás után bárhol kétség merül fel, hogy magyar állampolgár esetleg "túltartózkodott" valahol, ennek bizonyítása a helyi hatóságok kötelezettsége lesz.

A kontinens nagyobb részére tehát néhány hét múlva eljuthatunk a ma érvényben levő négyféle személyi igazolvány felmutatásával. Tizennégy éven aluli gyermekek részére változatlanul ki kell váltani az útlevelet.

Vízum kell az unión kívül

Az unión kívüli országok többségébe csak vízum birtokában juthatunk be. A határokon - Törökország kivételével - általában nem adnak ki vízumot, ezért a kérelmet a budapesti külképviseleten kell benyújtani, és az útlevélnek még legalább hat hónapig érvényesnek kell lennie.

A feltételek országonként változnak, s előfordul, hogy rendőrségi záradékkal ellátott meghívólevelet, illetve átutazás esetén a célországban lefoglalt szállásról szóló igazolást kérnek - olvasható a Népszabadság keddi számában. Vízummentesen utazhatunk viszont Albániába, Bulgáriába, Horvátországba, Romániába és Svájcba, s a horvát és a svájci határon elegendő az új típusú, kártya formátumú személyi igazolvány is.

"Bizonyos fokú kavarodás"

"Bizonyos fokú kavarodás" egy ideig alighanem elkerülhetetlen lesz május 1-je után a jelenlegi és az új EU-tagországok határain az útiokmányok körül - figyelmeztettek kedden az Európai Bizottság illetékesei. Szerintük ezért a csatlakozó országok polgárai jól teszik, ha útlevelüket egyelőre az unión belüli utazásokhoz is magukkal viszik - adta hírül az MTI. Az EU május 1-jén esedékes bővítése után - elvileg azonnal - az újonnan csatlakozókra nézve is érvénybe lép az a szabály, amely szerint az uniós polgárok a tagországok között útlevél nélkül, személyi igazolvány birtokában is utazhatnak. Bizonyos jelek azonban arra vallanak, hogy az ehhez szükséges technikai feltételek még nem mindenütt vagy nem teljes mértékben adottak.