Jenő
-2 °C
6 °C

Barroso gyűlöli az amerikai arroganciát

2004.07.14. 12:37
Busht kritizálva próbálta meggyőzni az Európai Parlament baloldali képviselőit José Manuel Durao Barroso. Az Európai Bizottság élére jelölt jobboldali politikus csodálni való értékeket is talált Amerikában, és folytatná az együttműködést.
"Gyűlölöm az amerikai arroganciát és militarizmust, de Európának érdeke együttműködni Washingtonnal" - jelentette ki kedden Brüsszelben európai parlamenti meghallgatásán José Manuel Durao Barroso, az Európai Unió bizottságának elnökjelöltje. Az Egyesült Államokban "csodálatos és szörnyű dolgok léteznek egyszerre" - mondta el az EP szocialista és zöldpárti frakciójának meghallgatásán az elnökjelölt.

Csodálva gyűlöl

"Nagy csodálója vagyok az Egyesült Államoknak, igen erős civil társadalmuknak, életerejüknek, egyetemeiknek, ahol egy időben én is tanítottam. De gyűlölöm az arroganciát, a militarizmust, az egyoldalúságot" - jelentette ki Barroso.

Az Európai Bizottság elnökjelöltje szerint az EU-nak többnek kell lennie egyszerű közös piacnál. "Célom jobban megmagyarázni az európai gondolatot Európa népének" - közölte.

Lazítana a paktumon

Barroso azt ígérte, hogy igyekszik eloszlatni a külpolitikai nézeteltéréseket az EU-tagállamok között, különös tekintettel Irakra, amely szerinte gyengítette az unió nemzetközi szerepét. Gazdasági téren a stabilitási paktum hitelének visszaállítását hirdette meg.

Úgy ítélte meg, hogy a paktumnak, amely a bruttó nemzeti össztermék 3 százalékára korlátozza tagállamok költségvetési deficitjét, alkalmazkodnia kell a valós körülményekhez, de nem kell azt teljesen átírni. Az Európai Bíróság kedden ítélte el a stabilitási paktumot figyelmen kívül hagyó pénzügyminiszterek tanácsát.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?