Alfréd
-2 °C
2 °C

Nőhet a névházasságok száma

2004.04.16. 08:38
Magyarország május elsejei EU-csatlakozása után az eddigi nyolcéves itt tartózkodás helyett már három év múlva állampolgársághoz juthat az a külföldi, aki magyarral köt házasságot.
Az állampolgárságért folyamodó külföldinek igazolnia kell, hogy a házasságnak a származása szerinti ország törvényei szerint nincs jogi akadálya - olvasható a Magyar Hírlapban.

A házasságkötéshez a magyar fél lakhelye szerint illetékes közigazgatási hivatal adja meg az engedélyt. A külföldi félnek leggyakrabban a nemzetisége szerinti ország magyarországi konzulátusa állítja ki a tanúsítványt, amely azt bizonyítja, hogy az illető nem házas. A német és brit állampolgároknak azonban lakhelyükről kell igazolást hozniuk.

A külföldi állampolgárok felmentést is kérhetnek az igazolás bemutatásának kötelezettsége alól, ezt a kérvényt a közigazgatási hivatalok bírálhatják el. A felmentést abban az esetben tagadhatják meg, ha az illető országnak van konzulátusa az országban.

A tanúsítványok az esetek nagy részében kizárják a házasságszédelgőket, azonban a Magyar Hírlap által megkérdezett közigazgatási hivatalok szerint néhány diplomáciai képviselet ellenőrzés nélkül ad ki ilyen igazolásokat, és ekkor nem zárhatóak ki a visszaélések. Szakemberek szerint a névházasságokat nem lehet megakadályozni.