Orbán
16 °C
26 °C

Nem monszunra tervezték az Időkereket

2004.06.14. 15:06
Nem az Időkerék, hanem az alatta húzódó szervizakna ázott be, közölte az InfoRádióval Herner János, a szerkezet konstruktőre, cáfolva a korábbi sajtóhíreket. A felesleges esővizet azóta kiszivattyúzták az üregből, mivel bajt okozhat, ha eléri a kerék alatti görgők és csörlők szintjét. Az Időkerék mellé továbbra sem állítottak információs táblát, a turisták fogadásokat köthetnek, mi is a szemrevaló szerkezet rendeltetése.
Nem ment tönkre az Időkerék, nem ázott be a benne található üveggranulátum, mondta a csatlakozási szimbólum alkotója, Herner János az InfoRádiónak. Korábban megírtuk, hogy a Felvonulási téren felállított grandiózus időmérőt a május eleji esőzések idején csak sártengeren átlábolva lehetett megközelíteni. Azóta még komolyabb esők jöttek, s az Időkerékről olyan hírek láttak napvilágot, hogy beázott. A kerék alatti szerelőakna "elszivárogtató rendszere nem a monszunra lett tervezve" - mondta Herner, így az esők után beázott "Csak hát annak nem az a dolga, hogy gyűjtse a vizet" - tette hozzá a konstruktőr, ezért kiszivattyúzták belőle, mielőtt még bajt okozhatott volna.

Az ötletgazda elmondta, a kerék "egy túlnyomásos tartály, ami azt jelenti, hogy befele semmi nem tud jönni, legfeljebb kifelé jön belőle az a nitrogéngáz, ami benne van". Herner tehát cáfolta, hogy problémát okoztt volna a víz az Időkerék szerkezetében.

Tovább találgathatnak
Korábban megírtuk , hogy az eddig 350 millió forint összköltségű Időkerékről szóló információs tábláról az első lemosta a furnérlemezre ragasztott, négynyelvű feliratot, a turisták csak találgatni tudták, milyen célt szolgálhat a gránitszerkezet.

Herner akkor önkritikusan így fogalmazott: "Az időhiány miatt mindennel törődtünk, csak a környezettel nem." A tervező a május 11-i beszélgetésben "kínos sikerként" értékelte, hogy a tábla eltűnt, valamint elmondta, hamarosan állandó felirat fogja jelezni a látogatóknak, hogy mit látnak, és pókhálószerű járdarendszerrel teszik megközelíthetővé a monstrumot. Az Időkerék körüli környezet azóta semmit nem változott.