Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Autómentes világnap Párizsban

MTI
2003.09.22. 15:05
Több mint ezer hektáros körzetben, 188 kilométeres aszfaltutat zártak el hétfőn a személygépkocsik elől a francia fővárosban a hatodik autómentes világnap alkalmából. Az 1998-ban Párizsból indult, időközben nemzetközi mozgalommá terebélyesedett környezetvédelmi akcióban idén 58 francia város vesz részt.

Párizs hat legbelsőbb kerülete és néhány nagy forgalmú külvárosi csomópontja körül 99 úttorlaszt állítottak fel, 600 közlekedési rendőrt vezényeltek az utcákra. A határvonalat csak a tömegközlekedési eszközök, a környezetet nem szennyező villanyautók, s mindenekelőtt a kerékpárosok, görkorcsolyázók és a gyalogosok léphetik át. A Szajna északi rakpartjáról teljes egészében elterelték a gépkocsiforgalmat, a város nagyobb főútvonalain csak egy sávon közlekedhettek a járművek és a haladási sebességet 15-30 km/órában maximálták.

A korlátozások mellett a lakosokat segítő rendelkezéseket is hoztak: sűrűbben járnak a buszok, a villamosok és a Szajnán a kompok, a kerületi polgármesteri hivatalokban pedig ingyen lehet kerékpárokat bérelni.

Franciaországban a gépjárműforgalom jelentős környezeti terhelést okoz, mivel a háztartások 80 százalékában van autó, egyharmadukban egynél több, az autók száma 1980 óta kétmillióval növekedett. Augusztusban az egészségügyi katasztrófa egyik súlyosbító tényezője volt, hogy a kánikula szélmentes napjaiban veszélyes mértékben felszaporodott a levegőben az ózon, amely a gépkocsik kipufogógázával keveredve légzőszervi károsodásokat idéz elő. Szakértők szerint ez jelentősen hozzájárult a halálesetek nagy számához.