Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

EU-szinten is versenyképes a magyar élelmiszeripar

MTI
2003.09.23. 12:04
Annak ellenére, hogy a környező országokban átlagosan 10 százalékkal alacsonyabbak az élelmiszeripari alapanyagárak és itthon az aszály és a három százalékos ÁFA-emelés együttes hatása is várhatóan drágulást okoz, az iparág nálunk hatékonyabb, ezért nem kerül versenyhátrányba a csatlakozás után - mondta Piros László, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének (ÉFOSZ) főtitkára.

A szervezet vezetője szerint a magar élelmiszeripar már felkészlt az unióba való belépésre, ennek érdekében össpontosította erőit és meg tudja őrizni meglévő versenyképességi előnyét. Az élelmiszeripari vállalkozások kétharmada jeleneg nyereséges, az elmúlt évben 2500 milliárd forintos összárbevételt ért el az iparág.

Nem tartanak attól sem, hogy az esetleges külföldi befektetők jelentős részt tudnának kihasítani a piacból, mivel jelenleg a hazai fogyasztás 90 százalékát a magyar termékek teszik ki, és az arány az EU-ban is hasonló: az emberek mindenhol a hazai termékekben bínak meg leginkább. Az ÉFOSZ a tokaji bort, a gyulai és a csabai kolbászt, valamint a szegedi szalámit javasolja az európai uniós földrajzi eredetvédelmi listára felvetetni. Ennél több termék is élvezet majd uniós védettséget, ha a gyártók meg tudnak felelni az ehhez szükséges szigorú feltételeknek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!