Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Nem kaphat támogatást a Volkswagen

euractiv.hu
2003.09.30. 14:12
Az Európai Bíróság kedden fenntartotta azt a tilalmat, amit az Európai Unió a Volkswagen konszernnek jutatott német állami támogatás ügyében rendelt el. A VW AG. a kilencvenes években épített az ország keleti felében gyártótelepet és ehhez a német állam 240 millió márkás szubvenciót juttatott a cégnek.

Az EU versenyügyekben illetékes testülete 1996-ban rendelt el tilalmat a támogatásra és az Európai Bíróság első fokon 1999-ben támogatta ezt a döntést, mondván, hogy az európai autópiac máris nagyon telített. A bíróság érvei között azt is felsorolta, hogy Németországnak nincsen joga a keletnémet országrész szubvencionálására pusztán csak azért, mert a Trabant nem versenyképes a nyugati piacokon. A bíróság most ezt a döntést erősítette meg.

A Volkswagen szóvivője szerint a döntésnek nem lesz pénzügyi hatása a vállalatra, sem annak részvényeire. A VW papírokat a délelőtt 39,12 eurón, 0,96 százalékkal alacsonyabban jegyezték és ez valamivel kedvezőtlenebb, mint az európai autóipari részvények 0,26 százalékkal csökkenő jegyzése.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!