Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Nastase 2009-re román eurót akar

euractiv.hu
2003.10.02. 11:20
Adrian Nastase román miniszterelnök Strasbourgban jelentette be, hogy országa ki akarja használni azt a lehetőséget, hogy az uniós csatlakozás után egy két éves átmeneti időszakot követően már beléphetnek az eurózónába. A román lapok lelkesen fogadták a hírt, de ennek megvalósításához szigorú gazdasági feltételeket kell teljesítenie Romániának. A maastrichti szerződés előírja, hogy a külföldi adósság nem haladhatja meg a bruttó nemzeti össztermék (GDP) 60 százalékát, a költségvetési hiánynak a GDP 3 százaléka alatt kell maradnia, a "régi" valutának pedig tartósan megfelelő árfolyam-stabilitást kell mutatnia.

Az euró 2009-es romániai bevezetésének lehetősége először tavaly merült került szóba, amikor a román kormány valutareformor akart végrehajtani a lej megerősítésére, hogy az embereknek ne milliókban, csal ezresekben kelljen számolniuk.

Szakértői vélemények szerint Lengyelországnak és Magyarországnak van a legnagyobb esélye arra, hogy a csatlakozó országok közül elsőként váljanak az eurózóna tagjává, és erre legkorábban 2008-2009 körül van esély.