Lehel
17 °C
27 °C

Cigánykaravánok indulnának az unióba

MTI
2003.10.03. 11:02
Nacionalista politikai csoportok nyomására hallgatva a szlovákiai romák sorra lakókocsikat vásárolnak, hogy a jövő évi uniós csatlakozás után vándorútra keljenek, és az EU gazdagabb, nyugati felében próbáljanak szerencsét.

A jelenségre a privigyei cigány önkormányzat vezetője hívta fel a figyelmet, aki elmondása szerint csak a saját falujában hét olyan családot ismer, akik úgy döntöttek, hogy nyugatra indulnak a jövő májusban, a csatlakozás után. Marek Balaz szerint főleg nacionalista szervezetek bátorítják a romákat a távozásra azzal, hogy a franciaországi, spanyolországi vagy németországi nomád életmód előnyeivel hitegetik a gyakran nyomorúságos körülmények között élő embereket.

Akik ennek bedőlnek, házukat, lakásukat eladva máris elkezdtek lakókocsit vásárolni és készülődni a nagy utazásra. Mindezt úgy, hogy fogalmuk sincs a nyugat-európai jogszabályokról és arról, hogy milyen körülmények között élnek a nomád életmódot folytató romák az úticélként kiszemelt országokban. Balaz szerint a legtöbben uzsorások karmai közé kerülnek, akik arra kényszerítik őket, hogy bűnözéssel, prostitúcióval keressenek pénzt. Erre a Münchenben koldulásra kényszerített romák esetét hozta fel példaként.