Oszkár
20 °C
29 °C

Kovács egyeztetne az uniós szövegtervezettel kapcsolatban

MR
2003.10.05. 20:33
Kovács László külügyminiszter a héten egyeztetést kezdeményez a parlamenti pártokkal annak a javaslatnak a szövegtervezetéről, amelyet Magyarország kíván benyújtani az európai uniós alkotmány tervezetéhez a nemzeti és etnikai kisebbségek jogainak kérdéséről - adta hírül a Magyar Rádió.

A külügyminiszter, beszámolva a római kormányközi konferencia nyitó üléséről, elmondta, hogy két javaslat hangzott el az alkotmány bővítésére. Négy ország vetette fel, hogy a keresztény örökségre, értékekre való hivatkozás is bekerüljön a preambulumba. Magyarország pedig azt javasolta, hogy kapjon helyet az európai uniós alkotmányban a nemzeti és etnikai kisebbségek jogainak védelme.

Kovács László az első reagálásokról szólva közölte, hogy a vélemények eléggé eltérőek voltak. Például a románok és a szlovákok úgy vélték, hogy ami nem szerepel a dokumentumokban, azt már nem érdemes fölvetni. A franciák, a belgák azt mondták, hogy úgy jó a tervezet, ahogy van, azon nem kell változtatni. Mindenesetre az új kérdéseket, illetve azok szövegtervezetét egy-két héten belül kell eljuttatni a római elnökségnek.

A Magyar Rádió kérdésére, hogy eddig miért nem egyeztették a javaslatot a parlamenti pártokkal, a külügyminiszter elmondta, hogy eddig nem találtak olyan időpontot, ami az ellenzéknek is megfelelt volna, most viszont már sürgőssé vált az egyeztetés, ezért hogyha az integrációs nagybizottságban nem tudják megvitatni a szövegtervezetet, Kovács László lehetségesnek tartja, hogy akár az Országgyűlés Integrációs Bizottságában, akár négypárti találkozón vitassák meg azt.