Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Franciaország megúszhatja a bírságot

2003.10.08. 12:29
Engedékenyek voltak az unió pénzügyminiszterei a kedden Luxemburgban tartott tanácskozásukon: a Financial Times szerint 2005-ig időt adnának Franciaországnak, hogy rendbe hozza a költségvetését, és nem bírságolnák meg azért, mert a büdzsé hiánya már harmadik éve lépi túl a GDP 3 százalékát, ami az eurózónával kapcsolatos egyezmények előírásaiba ütközik.

A kilátásba helyezett több milliárd eurós bírság behajtásánál a tanácskozáson fonosabbak tartották azt, hogy Franciaország fokozatosan állítsa vissza a pénzügyi egyensúlyt, ezzel lehetőséget adva gazdasági növekedés rég várt beindulásának. Az ugyancsak költségvetési problémákal küszködő Németország és Nagy-Britannia is ezt szorgalmazta, ezzel szemben az osztrák-holland páros szigorúan betartatná a szerződésekben lefektetett előírásokat.

Azt, hogy a franciáknak milyen intézkedéseket kell tenniük, az Európai Bizottság határozza majd meg, és az euobserver.com értékelése szerint ez a testület is hajlik majd az engedményekre, de valamit valamiért alapon strukturális reformokat is végre kell majd hajtaniuk.