Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Az unió a költségvetés kereteit feszegeti

MTI
2003.10.15. 12:53
Radikális kiadáscsökkentésekre kényszerül az unió, ha az elkövetkezendő hónapokban nem nem sikerül növelni a bevételeket - jelentette be Michaele Schreyer, az Európai Bizottság költségvetési ügyekkel foglalkozó biztosa Brüsszelben. A jövő évi költségvetés az eddigi legtakarékosabb: a szabályok szerint legfeljebb a tagállamok összesített GDP-jének 1,27 százalékát kaphatná meg a szervezet, de a most készülő tervezet csak 0,99 százalékkal tervez.

A büdzsé egyensúlyát az unió bővítése is veszélyezteti, mivel ez után a négy nettó befizető államra 21 haszonélvező jut majd. A 100 milliárd eurós költségvetésből az újonnan csatlakozók összesen 5 milliárd euró támogatást kapnak. Fokozatosan növekedő kiadásokat jelent a közösségi együttműködés elmélyítése és az új feladatok végrehajtása, például a bel- és igazságügyi együttműködés működtetése egyedül évi 500 milliót igényel. A költségvetés közel felét kitevő mezőgazdasági kiadásokat nem lehet módosítani, mivel az agrártámogatások legnagyobb haszonélvezője, Franciaország elérte, hogy ezeket 2013-ig befagyasszák.

Schreyer a kedvezőtlen helyzet ellére amellett érvelt, hogy a többi nettó befizető országra is terjesszék ki azt a költségvetési visszatérítést, amit a britek kapnak a 80-as évek közepe óta, de erről részleteket nem közölt.