Krisztina
18 °C
24 °C

Újabb konfliktus a Benes-dekrétumok miatt

2003.10.15. 14:12
A Benes-dekrétumok miatti kártérítési igényére hivatkozva vétózta meg tegnap Liechtenstein a tíz új uniós tagállamnak az Európai Gazdasági Térséghez történő csatlakozását - adta hírül a Népszabadság. Az EGT az egyságes európai piacba kapcsolja be Norvégiát, Izlandod és Liechtensteint, amiért cserébe azok hozzájárulnak a közösségi kasszához. A befizetésekbők a csatlakozó államok is jelentős támogatást kapnának.

A szervezet bővítéséről szóló szerződés aláírását rutinszerűnek tervezték, de mégsem kerülhetett rá sor, mert Liechtenstein nem tudott megegyezni Csehországgal és Szlovákiával. A második világháború után ugyanis a Benes-dekrétumokra hivatkozva kobozták el a hercegség polgárainak vagyonát a hajdani Csehszlovákia területén, és Liechtenstein ennek jogszerűtlenségét akarta elismertetni a két utódállammal. Csehország és Szlovákia erre azonban mindeddig nem volt hajlandó, mert nem kaptak garanciát arra, hogy Liechtenstein nem fog kártérítési igényt benyújtani feléjük az elkobzások miatt.

Az EUobserver.com híroldalnak Jan Petersen norvég külügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy lehetetlen továbblépni az EGT bővítésének ügyében addig, amíg nem oldódik meg ez a konfliktus, de szerinte ez nem gyengíti az aláírandó egyezményt.