József, Bánk
-7 °C
0 °C

Marxszal viccelt Berlusconi

MTI
2003.10.17. 14:50
Marx Károllyal, a nemzetközi kommunista mozgalom legnagyobb alakjával példálózott pénteki brüsszeli sajtóértekezletén Silvio Berlusconi olasz kormányfő, az Európai Unió soros elnöke.

Mint mondta, a jövőre csatlakozó új EU-tagállamok bekapcsolódása a brüsszeli EU-csúcs munkájába kétségkívül bonyolultabbá tette a vitákat vezető EU-elnökség munkáját, hiszen 15 helyett 25 résztvevőnek kellett megfelelő lehetőséget biztosítani álláspontjuk kifejtéséhez. Ő éppen ezért nagyfokú szintézisre törekedett, éppen úgy, ahogy egy vicc szerint Marx Károly is tenné a modern körülmények között.

S ezt követően elmondta a viccet: eszerint Marx visszatér az élők sorába, s azt kéri az illetékes hatóságoktól, hogy egy teljes éven át beszélhessen a televízióban. A kérést elutasítják, mint ahogy az ezt követő, egyre kisebb időszakot (1 hónapot, egy hetet, egy napot) kérő beadványokat is. Végül Marx 3 másodpercet kap, de ez is elég arra, hogy álláspontját a végletekig tömörítve elmondja a lényeget: "világ proletárjai, bocsássatok meg!"

Romano Prodi, az Európai Bizottság elnöke a szót komolyra fordítva úgy vélekedett: a csúcs megmutatta, hogy az új tagállamok bekapcsolódása a munkába egyáltalán nem akadálya a gyors döntéshozatalnak.