Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Medgyessy szerint eredményes volt a brüsszeli csúcs

MTI
2003.10.17. 16:27
Medgyessi Péter sikeresnek ítélte meg a ma véget ért brüsszeli uniós csúcstalálkozót. A miniszterelnök szerint az, hogy az unió tervezett alkotmányával kapcsolatos vitában nem közeledtek egymáshoz az álláspontok, csak a korábbi ellentétes vélemények hangzottak el újra, nem veti vissza a reformfolyamatot, hanem segíti a jövőbeli kompromisszumok kialakítását.

A találkozó másik témáját, az európai gazdaság élénkítését ösztönző javaslatot érintő tárgyalásokat pozitívan értékelte, véleménye szerint ezek eredményeként valóban beindulhat majd a kontinensen a gazdasági növekedés. Magyar javaslatra került be a tervezetbe a kutatás és fejlesztés ösztönzését megcélzó programcsomag mellett az emberi erőforrásokba irányuló beruházásokat megemlítű rész.

Az olasz elnökség azt ígérte, hogy az elkövetkezendő hetekben hetekben kétoldalú konzultációkon próbálja tovább tisztázni az álláspontokat, hogy ennek alapján terjesszen majd elő kompromisszumos javaslatokat. Magyarország fontosnak tartotta, hogy minden jelenlegi és leendő tagországgal folytassanak ilyen konzultációkat a jövőben is, ami szintén bekerült az elnökségi következtetések közé.