Krisztina
18 °C
24 °C

Az Európai Bíróság elé kerülhet a FIFA

2003.10.20. 15:23
Karl-Heinz Rummenigge, a Bayern München elnöke, egyben a nagy európai labdarúgó klubok G-14 nevű testületének alelnöke azzal fenyegetőzik, hogy az Európai Bírósághoz fordul, ha a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) továbbra sem fizet a klubcsapatoknak azért, hogy a játékosaikat kiadják a világbajnokságra. Az EUpolitix.com értesülései szerint a klubelnök 70-80 millió euró körüli összeget akar behajtani a FIFÁ-n, ami szerinte elenyésző ahhoz az 1,29 milliárd euróhoz képest, amennyit az keres a világbajnokság megrendezésén.

"Sztrájkolni nem fogunk"- nyilatkozta a Rummenigge a vasárnap a DSF televíziónak, "de ha Sepp Blatter (a FIFA elnöke) nem változtat az álláspontján, jogi útra tereljük a kérdést."

A FIFA régóta igyekszik rávenni az európai klubokat a nemzeti bajnokságok lerövidítésére, hogy több idejük legyen a játékosoknak a nemzetközi mérkőzéseken, például a világbajnokságon való részvételre. Ezzel szemben a vezető európai csapatok, mint a játékosok alkalmazói, azt szeretnék elérni, hogy a FIFA fizessen nekik kárpótlást azért, ha a focistáiknak a klubmérkőzések időszakában kell nemzetközi meccseken szerepelniük.