Szabolcs
20 °C
35 °C

Danuta Hübner lehet a lengyel uniós biztos

MTI
2003.10.21. 13:26
Danuta Hübner, a lengyel kormány Európa-ügyi minisztere a hivatalos jelölt a lengyel EU-biztosi helyre. Lengyel lapértesülések szerint a jelölt nevét Leszek Miller kormányfő közölte a napokban Romano Prodival, az Európai Bizottság elnökével zárt ajtók mögött folytatott tárgyalásukon.

Hübner jelöléséhez egyelőre nem adta támogatását sem a lengyel államfő, sem a parlamenti ellenzék, amely nehezményezi, hogy nem a miniszterelnöük előzetesen nem konzultált velük. Egyes vélemények szerint Miller azért sietett a kinevezéssel, mert nem bízik benne, hogy kisebbségi kormánya kitart jövő tavaszig. Nem tartják helyesnek azt sem, hogy olyan személy legyen egy uniós tisztség jelöltje, aki maga is részt vett a csatlakozási tárgyalásokon, mert így fennáll a gyanú, hogy saját karrierérdekeit is érvényesíteni próbálta ezek során, és azt tartják róla, hogy inkább képviseli az unió érdekeit Lengyelországban, mint hazája érdekeit az unióban.

Danuta Hübner 55 éves közgazdász, politikai karrierjét az 1993-97 közötti baloldali kormány idején kezdte meg, amikor többek között ipari és kereskedelmi miniszterhelyettes volt. Úgy tartják, tagja az Aleksander Kwasniewski elnökhöz legközelebb álló politikusok körének.