Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Nem bünteti meg az Európai Bizottság Franciaországot

2003.10.22. 12:40
Mint az várható volt, az Európai Bizottság bírság kiszabása helyett egy év engedményt adott a franciáknak arra, hogy a költségvetési hiányt az eurózónában előírt mértékűre, a GDP 3 százalékára vagy az alá csökkentse - írja az EUobserver.com hírportál. A döntést hivatalosan tegnap jelentette be Pedro Solbes pénzügyi főbiztos.

Ezt 2005-ig csak úgy érheti el a kormány, ha több milliárd euróval csökkenti a közkiadásokat, vagy adót emel. A Bizottság azt is előírta, hogy a GDP 0,4 százalékával kell csökkenteni a strukturális deficitet, a hiánynak a gazdaság mindenkori állapotától független részét. Ez jóval szigorúbb előírás, mint amire a franciák készültek. December 15-ig kell benyújtaniuk egy részletes jelentést a arról, hogyan hajtják végre az utasításokat, amit az uniós szervek folyamatosan ellenőriznek majd a határidő lejártáig.

A Bizottság döntése nagy megkönnyebbülés a szintén gazdasági nehézségekkel küszködő németeknek, de kapott kritikát is. Theresa Villiers brit konzervatív európai parlamenti képviselő szerint az eljárás az euró megbízhatóságát veszélyezteti az eurózóna gazdasági nehézségeinek palástolásával.