Sára, Márió
2 °C
6 °C

Esélyes a magyar javaslat a kormányközi konferencián

Népszabadság
2003.10.28. 10:56
Senki nem ellenezte az Európai Unió külügyminisztereinek tegnapi találkozóján, hogy a magyar javaslatnak megfelelően a nemzeti és etnikai kisebbségek jogainak védelme bekerüljön az uniós készülő alkotmányába. Kovács László szerint ez óvatos, de megalapozott derűlátásra ad okot. A külügyminiszter véleménye szerint a bővítési feltételekhez képest is visszalépés lenne, ha a közösség nem rendelkezne erről a kérdésről, amelyet több nemzetközi dokumentum is rögzít. Mint elmondta, a tegnapi találkozón a soros elnök Olaszország és Ausztria is nyíltan a magyar kezdeményezés mellé állt.

Az alkotmányozás további kérdéseiről a Népszabadságnak válaszolva elmondta: a tegnap felmerült 91 kérdésben Magyarország álláspontja az, hogy egyetlen más országot sem akar megakadályozni a számára különösen fontos módosítások elérésében. Kovács nem lát olyan javaslatot, amely súlyosan érintené a magyar nemzeti érdeket.

Hazánk támogatja, hogy három vagy négy ország egymás között rotálva összesen másfél évig töltse be a soros elnökséget. Egyetértünk azzal, hogy a nemzeti vétójog kevesebb területen maradjon meg, de ragaszkodik hozzá például a védelmi ügyekben és a szociálpolitika koordinációjában. Budapest támogatja az erősebb közös külpolitikát, de kitart amellett, hogy hazánk biztonsága és világpolitikai szerepe szempontjából alapvető fontosságú a transzatlanti kapcsolat.