Berta, Bettina
15 °C
26 °C

Varsó az európai alkotmány elutasításával fenyegetőzik

MTI
2003.10.30. 21:12
Lengyelország azzal fenyegetőzik, hogy nem ratifikálja az európai alkotmányos szerződést, ha abban csökkentik a nizzai szerződésben 2000-ben Varsónak biztosított szavazati arányt.

Leszek Miller lengyel kormányfő erről csütörtökön Portugáliában beszélt, miután megbeszélést folytatott kollégájával, José Manuel Durao Barrosóval.

Lengyelország határozottan ellenzi az alkotmánytervezet azon rendelkezéseit, amelyek kisebb szavazati jogot biztosítanának a lengyeleknek, mint amit korábban a nizzai szerződésben már meghatároztak.

A lengyel miniszterelnök Lisszabonban hangoztatta, hogy ha az alkotmánytervezet nagyban eltér a Nizzában elfogadottaktól, akkor nagy a valószínűsége annak, hogy Lengyelország nem szavazza meg azt.

"Ha a szavazási rendszert jónak ítélték három évvel ezelőtt, nem látom be, hogy miért ne lenne jó most is. Semmi sem változott közben" - mondta Leszek Miller.

A portugál miniszterelnök ugyanakkor arról beszélt, hogy az európai alkotmányról 2004 júniusában, az európai parlamenti választásokkal egy időben tartsanak népszavazást. Szerinte nincs más, lehetséges időpont ennek megrendezésére.